Het verschil tussen een hefschuifpui en een kiepschuifpui

Genoeg redenen om een schuifpui te kiezen, maar waar moet u op letten? En welke schuifpui is de beste keuze? Er zijn namelijk meerdere soorten, de meest bekende zijn de hefschuifpui en kiepschuifpui.

Wat is een hefschuifpui? En wat is een kiepschuifpui?

Het verschil tussen een hef- en kiepschuifpui is voornamelijk te vinden in de wijze waarop de schuifpui opengeschoven wordt en opengezet kan worden. De namen zeggen het in principe ook al. Een hefschuifpui is een schuifpui die over een soort hefboomwerking beschikt, waardoor de schuifpui als het ware wordt ‘geheft’ wanneer deze opengeschoven wordt. Een kiepschuifpui moet daarentegen eerst met de hendel naar voren gehaald worden (volledig naar binnen kiepen) voordat deze opengeschoven kan worden. Daarnaast kan deze kiepschuif, net zoals een kiepraam, ook vastgezet worden in de kiepstand voor ventilatie.

En wat zijn nu precies de verschillen tussen een hef- en kiepschuifpui?

Los van de bedieningswijze lijken de schuifpuien in eerste instantie weliswaar op elkaar, maar er zijn toch een aantal belangrijke verschillen.

Kenmerken
Hefschuifpui
Kiepschuifpui
Bedieningsgemak
Openschuiven is erg licht
Openschuiven gaat zwaar
Mogelijke posities
Kan in elke gewenste positie opengeschoven worden
Schuifstand en kiepstand
Grootte van de schuifpui
Alle gewenste afmetingen mogelijk
Maximale afmetingen
Drempel
Geen drempel
Hoge(re) drempel
Onderhoud
Alleen schoonmaken
Terugkerend onderhoud door monteur
Prijs
Duurder in aanschaf
Goedkoper in aanschaf

Hoe gaan de hefschuifpui en kiepschuifpui open?

Eén van de grote verschillen tussen beide schuifpuien is het bedieningsgemak. Om de hefschuifpui te openen, dien je de hendel te draaien. Door de hefboomwerking in de constructie van de schuifpui wordt de schuifpui als het ware ‘geheft’ waardoor het schuiven zeer licht en gemakkelijk gaat en de bediening daarmee erg eenvoudig is. Het openschuiven van een kiepschuifpui gaat daarentegen erg zwaar. Met de hendel moet de kiepschuifpui eerst volledig naar binnen gekiept worden voordat u kunt schuiven. Met name ouderen en kinderen zullen hier veel moeite mee kunnen hebben.

Mogelijke posities van de hef- en kiepschuifpui

Voor beide schuifpuien geldt dat er verschillende posities mogelijk zijn. De hefschuifpui kun je op elke gewenste positie openschuiven en vastzetten. U kunt de schuifpui dus op een kiertje zetten om bijvoorbeeld te ventileren, maar u kunt er ook voor kiezen om de schuifpui helemaal open te schuiven. Voor de kiepschuifpui zijn er 2 posities mogelijk. De schuifpui kan in de kiepstand gezet worden of volledig opengeschoven worden.

De minimale en maximale breedte en hoogte van de schuifpuien

Wat betreft de grootte van de schuifpui zijn er voor de hefschuifpui veel mogelijkheden. De hefschuifpui is namelijk in elke gewenste afmeting te krijgen. De kiepschuifpui heeft echter wel maximale afmetingen. Deze is maximaal 3 meter breed en is daarmee dus niet lang niet altijd geschikt. Daarnaast is de hefschuifpui in meerdere variaties te krijgen (afhankelijk van o.a. de afmetingen, indeling en montagewijze). Zo kunt u zelf kiezen voor het aantal delen in uw schuifpui, u kunt bijvoorbeeld kiezen voor een 2-, 3 of 4-delige schuifpui.

Drempels bij een schuifpui

Bij een hefschuifpui is er geen sprake van een drempel, omdat de rails op vrijwel gelijke hoogte van de vloer kan worden gemonteerd. Dit is zeer gebruiksvriendelijk en ook erg handig voor mindervaliden, ouderen en kinderen. De kiepschuif is daarentegen minder gebruiksvriendelijk, omdat deze wel over een hoge drempel beschikt. De rails kan bij een kiepschuifpui namelijk niet worden weggewerkt in de vloer.

Onderhoud van de soorten schuifpuien

De hefschuifpui heeft geen of incidenteel een onderhoudsbeurt nodig, u hoeft de schuifpui alleen schoon te maken. Een kiepschuifpui is daarentegen wel erg gevoelig voor onderhoud (dit heeft ook invloed op de levensduur van de schuifpui) en daardoor zijn er meerdere onderhoudsbeurten benodigd. Dit komt onder andere doordat de kiepschuifpui niet volledig wordt ondersteund wanneer deze geopend is. Hierdoor moeten de kiepdelen bijvoorbeeld regelmatig gesteld worden. Voor dit onderhoud moet ook een monteur aan te pas komen.

Daarnaast is het onderhoud natuurlijk afhankelijk van het gekozen materiaal; met kunststof heeft u de minste onderhoudswerkzaamheden en hoeft u slechts één keer per jaar schoon te maken.

Wat kost een hefschuifpui? En wat kost een kiepschuifpui?

Wat betreft de prijs kunnen we kort zijn, een kiepschuifpui is goedkoper dan een hefschuifpui. Deze prijsverschillen zijn echter meestal niet heel groot. De prijs is natuurlijk niet alleen afhankelijk van het feit of u voor een hefschuifpui of kiepschuifpui kiest. Ook de gekozen afmetingen en indelingen en de montagewijze spelen een belangrijke rol in de totaalprijs.

Kiezen voor een hefschuifpui of een kiepschuifpui?

Al met al zijn er voor- én nadelen te benoemen voor zowel de hefschuifpui als de kiepschuifpui. Dus welke schuifpui is dan het beste? Alles bij elkaar genomen heeft de hefschuifpui de meeste voordelen te bieden. Het enige grote nadeel van de hefschuifpui is de prijs. Deze ligt namelijk hoger dan die van een kiepschuifpui. Echter, de prijsverschillen zijn niet erg groot en de voordelen van de hefschuifpui ten opzichte van de kiepschuifpui zijn voor veel mensen doorslaggevend. Vooral ook omdat de ervaring is dat er met een kiepschuifpui in de loop van de jaren regelmatig problemen zijn. In de meeste gevallen is een hefschuifpui dan ook de beste keuze.

Waarom een kunststof hefschuifpui van Benitech?

Bij Benitech zijn we overtuigd van de kwaliteit van een hefschuifpui en daarom is het bij ons alleen mogelijk om een kunststof hefschuifpui aan te schaffen. Wij werken met kunststof hefschuifpuien van het topmerk Veka. Hiermee bent u met onze kunststof schuifpuien verzekerd van de beste kwaliteit. Ook geniet u van de vele voordelen van kunststof zoals het het geringe onderhoud, de uitstekende isolatiewaardes en de lange levensduur. Daarnaast doet u bij ons géén aanbetaling, krijgt u 20 jaar garantie én verzorgen we een deskundige montage voor u.

Afspraak

Maak een afspraak

Ik wil graag meer informatie over

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico