Kunststof kozijnen triple glas

Triple glas komt steeds vaker voor, maar wat is het eigenlijk? Wat zijn voordelen en hoeveel kost het? En misschien wel de belangrijkste vraag: is kunststof kozijnen met triple glas een goede keuze?

Wat is triple glas?

Wanneer over triple glas wordt gesproken, gaat het in de meeste gevallen eigenlijk om HR+++ glas. Daarnaast wordt er ook wel eens gesproken over driedubbel glas. Al deze namen geven het eigenlijk al weg: dit glas bestaat logischerwijs uit drie glasplaten.

U heeft vast wel eens gehoord dat dubbel glas beter isoleert dan enkel glas en dat triple glas op zijn beurt weer beter isoleert dan dubbel glas. Dit komt doordat de stilstaande lucht tussen de glasplaten zorgt voor de goede isolatie. Bij enkel glas is dit dus niet het geval. Bij dubbel glas gaat het om één ruimte die wordt gevuld met stilstaande lucht, terwijl het bij driedubbel glas om twee ruimtes gaat.

Bij hoogrendementsglas (HR-glas) wordt er in tegenstelling tot gewoon glas altijd gebruik gemaakt van een coating op het glas en de ruimte tussen de glasplaten wordt opgevuld met (edel)gas in plaats van gewone lucht. Deze twee zaken zorgen ervoor dat HR-glas uitstekend isoleert. Bij HR+++ glas is de isolatie dus het beste.

De voordelen van kunststof kozijnen triple glas

  • Uitstekende warmte-isolatie (triple glas U-waarde: 0,5 tot 0,9)
  • Minder tot geen last van koudeval
  • Zeer goede geluidsisolatie
  • Beter energielabel voor uw woning

De nadelen van kunststof kozijnen met triple glas

  • Condensvorming op het glas
  • Weinig effect als de rest van het huis niet goed geïsoleerd is
  • Kans op een thermische breuk
  • Slechter wifi-signaal

Naast de voordelen heeft driedubbel glas dus ook nadelen. Het grootste voordeel, de uitstekende isolatiewaarde, is eigenlijk ook meteen het grootste nadeel. De uitstekende isolatie zorgt ervoor dat het glas aan de buitenzijde snel zal beslaan (bij een lage temperatuur en hoge luchtvochtigheid) en deze condensvorming zal tot het einde van de middag op het glas blijven bestaan. De condensvorming is normaal (het bewijst juist dat uw ramen goed isoleren), maar bij HR+++ glas duurt het erg lang voordat het weer wegtrekt en u zult daar dus de hele middag tegenaan kijken.

Daarnaast kan de isolatie van het glas nog zo goed zijn, u zult dit echter helemaal niet merken als de rest van uw woning niet net zo goed geïsoleerd is. Bij de aanschaf van kunststof kozijnen met triple glas zijn mensen vaak teleurgesteld dat ze niet zoveel verschil merken in de isolatie als gedacht, terwijl dit dus helemaal niet zo gek is. Ook isoleert triple glas over het algemeen beter dan het kunststof kozijn zelf en ook dit zorgt ervoor dat er alsnog warmte de woning verlaat.

Verder is er kans op een thermische breuk bij triple glas. Bij een thermische breuk ontstaat er een scheur in de middelste glasplaat doordat het temperatuurverschil te groot is.

En het laatste, maar tegenwoordig zeker niet het onbelangrijkste nadeel: het signaal van de wifi zal hoogstwaarschijnlijk minder goed zijn door het triple glas. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld buiten in de tuin niet meer overal wifi-signaal ontvangen of in het slechtste geval zelfs helemaal niet meer.

Wegen de kosten van triple glas op tegen de extra voordelen?

Voor de meeste situaties kunnen we hier kort over zijn. Het antwoord is namelijk nee. Om dit antwoord te verduidelijken is het belangrijk om zowel de kosten van kunststof kozijnen met triple glas en de voordelen hiervan te vergelijken met het beste alternatief, namelijk kunststof kozijnen met HR++ glas.

Wat kost een kunststof kozijn met triple glas?

Bij Benitech kunnen we u niet op voorhand vertellen wat uw nieuwe kunststof kozijnen met triple glas gaan kosten. Hetzelfde geldt voor de kosten van HR++ glas. Dit is namelijk afhankelijk van uw woonsituatie. Onze adviseurs komen graag bij u langs om uw situatie te bekijken en uw wensen te bespreken. Na afloop hiervan ontvangt u een op maat gemaakte aanbieding.

Prijsverschil HR++ en triple glas

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: triple glas is relatief duur in vergelijking met HR++ glas. U betaalt al gauw méér dan 15% extra.

Het verschil in voordelen HR++ en HR+++ glas

De voordelen van kunststof kozijnen met triple glas klinken erg aanlokkelijk, maar ook kunststof kozijnen met bijvoorbeeld HR++ glas zorgen in grote mate voor dezelfde voordelen. Ook met HR++ glas geniet u namelijk van een uitstekende isolatie, heeft u minder last van koudeval en beschikt uw woning over een goed energielabel.

De meeste mensen geven de isolatiewaarde als reden om triple glas boven HR++ glas te verkiezen. In de praktijk blijkt echter dat het verschil in isolatiewaarde slechts beperkt is en ook niet in elke situatie daadwerkelijk voordelen oplevert.

Glassoort
U-waarde
HR++ glas
+/- 1,1
HR+++ gas
0,5 - 0,9

Zoals u ziet is de isolatiewaarde van HR+++ glas beter dan dat van HR++ glas, maar het verschil is erg klein. Het is belangrijk om daarbij te vermelden dat goede kunststof kozijnen een U-waarde van ongeveer 1,2 hebben. Voor een optimaal isolatie resultaat kunt u het beste kiezen voor glas dat ongeveer dezelfde isolatiewaarde heeft. Zo gaat er niet alsnog onnodige warmte verloren omdat het glas minder goed isoleert dan de kozijnen of andersom; uw kozijnen isoleren minder goed dan het gekozen glas. Op basis daarvan kunnen we concluderen dat kunststof kozijnen met HR++ glas de beste keuze zijn, aangezien de gemiddelde U-waardes voor beide vrijwel gelijk zijn.

Triple glas isoleert uitstekend, maar het heeft geen enkel zin als de rest van uw woning niet optimaal geïsoleerd is. Denk bijvoorbeeld aan de muren, het dak of de vloer die niet dezelfde isolatiewaardes hebben als kunststof kozijnen met triple glas. In dat geval verliest u alsnog veel warmte en levert de extra goede isolatie van triple glas u geen voordelen op.

Triple glas of HR++ glas? Voor welk glas kunt u nu het beste kiezen?

Zoals gezegd wegen de kosten van triple glas in de meeste situaties niet op tegen de extra voordelen. In de meeste gevallen zijn kunststof kozijnen met HR++ glas dan ook een uitstekende oplossing. Alleen als uw gehele woning uitstekend geïsoleerd en energiebewust gebouwd is, zal triple glas aantrekkelijk kunnen zijn en kunt u de extra kosten ook daadwerkelijk terugverdienen. Maar ook in deze gevallen zal HR++ een prima keuze zijn. Mocht u in de buurt van Schiphol of aan een drukke weg wonen, dan zal HR+++ een voordeel bieden ten opzichte van HR++ glas. Met HR+++ heeft u namelijk minder last van geluidsoverlast.

Benitech kunststof kozijnen met HR++ glas

Voor een uitstekend op elkaar afgestemd isolerend geheel kiest u voor Veka kunststof kozijnen met HR++ glas van Benitech Kozijnen. U geniet hiermee niet alleen van een uitstekende isolatiewaarde, maar ook van vele andere voordelen:

HR++ glas of HR+++ glas? Bij Benitech bieden we het allebei aan!

Bent u geinteresseerd in kozijnen met HR++ glas of HR+++ glas? Vul dan ons contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op! 

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht om in te vullen.
Ik wil graag meer informatie over
Afspraak

Maak een afspraak

Ik wil graag meer informatie over

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico