Kozijn doorsnede - de belangrijkste termen uitgelegd

Als u de doorsnede van een kozijn bekijkt, kunt u veel afleiden over de kwaliteit van het kozijn. Maar hoe wordt u wijzer uit de kozijn doorsnede als u de technische termen niet begrijpt?
Doorsnede kozijn profiel

Voor buitenstaanders kan de doorsnede van een kozijn soms een doolhof zijn en dat begrijpen we bij Benitech. We willen u dan ook graag wegwijs maken door de belangrijkste termen aan de hand van de doorsnede van een kunststof kozijn uit te leggen.

Kies voor de juiste technische eigenschappen en ga voor het beste kozijn!

Benitech
Infographic doorsnede kozijn Veka Topline NL met technische benamingen

Doorsnede kozijn - Veka topline in detail

Hierboven ziet u de doorsnede van een kunststof kozijn van het merk Veka met de bijbehorende technische kenmerken. Maar wat houdt een verdiept profiel in? En is een wanddikte van 3 mm goed of juist niet? Laten we eens kijken naar de verschillende kenmerken van het Veka Topline profiel en wat ze betekenen voor de kwaliteit van de kozijnen.

Update: wij leveren niet langer het Veka Topline profiel. Onze focus ligt nu op het vernieuwde en verbeterde Veka Softline profiel.

Het juiste glas voor optimale isolatie

In de doorsnede van het raamkozijn is ook altijd een stuk van het glas zichtbaar. Wat betreft het glas kunt u verschillende termen tegenkomen. Enkel glas behoort inmiddels tot het verleden; tegenwoordig gaat het vooral om dubbel glas, HR++ glas, driedubbel glas en HR+++ glas. Maar wat is eigenlijk het verschil?

Het verschil tussen gewoon glas en HR glas

Veel mensen denken dat dubbel glas hetzelfde is als HR++ glas, maar er is een belangrijk verschil. HR glas, oftewel Hoog Rendementsglas, bevat een speciale coating tussen de glaslagen die de isolatiewaarde verhoogt. Hetzelfde geldt voor HR+++ glas, dat nog beter isoleert dan HR++ glas.

HR++ glas of HR+++ glas?

Hoewel HR+++ glas een betere isolatiewaarde heeft dan HR++ glas blijft HR++ glas toch het meest verkochte type glas. Dit komt voornamelijk door het probleem van condensvorming. Wanneer een kozijn met triple glas op de juiste manier wordt gemonteerd, isoleert het geheel te goed waardoor u hinder zult ondervinden in de vorm van overmatige condensvorming. Dit resulteert in hinderlijke condens plekken op de ramen tot laat in de middag.

Wij monteren we onze kunststof kozijnen op kunststof stelkozijnen (indien bouwtechnisch mogelijk). Dit resulteert in zeer hoge isolatiewaardes. Als we dan ook nog eens met HR+++ glas werken zal u als gebruiker hier alleen maar hinder van ondervinden.

Bij Benitech Kozijnen worden uw kozijnen daarom standaard voorzien van HR++ glas met een dikte van 24 tot 29 mm. Indien gewenst kunnen we echter ook met HR+++ glas werken.

Uitstekende isolatie met kunststof kozijnen met HR++ glas

Benitech

Frameversteviging kunststof kozijnen voor veiligheid

Het frame van kunststof kozijnen wordt tegenwoordig vrijwel altijd verzwaard met een stalen frame. Dit frame zorgt ervoor dat het kozijn vormvast, stabiel en daarmee ook veilig is. Deze versteviging maakt het voor inbrekers moeilijker om het kozijn open te breken.

De stalen frameversteviging biedt optimale bescherming en stabiliteit voor uw woning.

Benitech
Doorsnede kozijn infographic verschil vlak en verdiept profiel

Profielkeuze: vlak of verdiept?

In de doorsnede van het kozijn staat vaak ook vermeldt om welk profiel het gaat. Kunststof kozijnen kunnen een vlak of verdiept profiel hebben. Het verschil tussen deze profielen is te vinden in de inbouwdiepte van het kozijn.

Vlakke profielen hebben een kleine inbouwdiepte waardoor het raam zich vlak aan de buitenkant bevindt. Dit zorgt voor een strak geheel. Verdiepte profielen kunt u zien als de typische Hollandse kozijnen. Ze lijken namelijk erg veel op de houten kozijnen die vroeger overal werden gebruik. Bij dit profiel is de inbouwdiepte groter waardoor het raam verder naar binnen zit.

Verdiepte profielen hebben de uitstraling van typische Hollandse kozijnen.

Benitech

Tochtdicht dankzij de afdichting

Een goede afdichting in het kozijn is essentieel om het geheel tochtdicht te maken. Deze afdichting kan op verschillende manieren worden gedaan. Over het algemeen wordt er een rubberen afdichting geplaatst in de kozijnen. Deze afdichting zorgt ervoor dat de koude lucht buiten en de warme lucht binnen blijft. Hoewel een enkele rubberen afdichting voldoende kan zijn, zorgt een dubbele rubberen afdichting voor de beste resultaten.

Uw kozijn is tochtdicht dankzij een dubbele rubberen afdichting

Benitech

Luchtkamers voor een uitstekende isolatie

Eén van de belangrijkste kenmerken die goed te zien is in de doorsnede van het kozijn is het aantal luchtkamers. De luchtkamers in een kozijn zorgen voor isolatie door stilstaande lucht vast te houden en daarmee luchtcirculatie te voorkomen. Meer luchtkamers betekent een betere isolatiewaarde.

In het voorbeeld heeft het Veka profiel vijf luchtkamers en dit betekent dat het kozijn over een zeer goede isolatiewaarde beschikt. Kozijnen met goede isolatiewaardes beschikken tegenwoordig namelijk over vier of vijf luchtkamers.

Hoe meer luchtkamers, hoe beter de isolatie.

Benitech

Wanddikte voor veiligheid

De wanddikte van kunststof kozijnen kan zeer uiteenlopend zijn. KOMO (Keuring en Onderzoek van Materialen voor Openbare werken) stelt bepaalde eisen aan deze wanddikte waarmee aangetoond kan worden dat het profiel een kwaliteitsklasse A profiel is. De wanddikte van het profiel moet minimaal 2,5 millimeter dik zijn om aan deze eisen te voldoen. Wanneer een kozijnprofiel over deze minimale dikte beschikt is het slagvast én inbraakwerend.

Dit betekent dat de wanden van 3 millimeter in de getoonde kozijn doorsnede zelfs extra sterk zijn en daarmee ruimschoots voldoen aan de richtlijnen van KOMO.

KOMO stelt dat de wanddikte van hoogwaardige kozijnprofielen minimaal 2,5 millimeter moet zijn.

Benitech

Het juiste kozijn kiezen aan de hand van de doorsnede van het kozijn

Nu u bekend bent met de technische termen, kunt u gerichter zoeken naar kozijnen die aan uw eisen voldoen. Elk kozijnprofiel heeft zijn eigen kenmerken die u veelal online kunt vinden in de doorsnede van het kozijn Zo kunt u eenvoudig bekijken of de kozijnen van mindere kwaliteit of van zeer goede kwaliteit zijn en een weloverwogen keuze maken.

Twijfelt u nog over het materiaal voor uw nieuwe kozijnen? U kunt de houten kozijnen doorsnede en de doorsnede van een aluminium kozijn ook eenvoudig vergelijken met de doorsnede van een kunststof kozijn. Het hangt natuurlijk af van welk profiel u de doorsnede bekijkt, maar over het algemeen hebben kunststof kozijnen de beste eigenschappen.

Interesse in kozijnen van topkwaliteit?

Bij Benitech Kozijnen streven we altijd naar het beste voor onze klanten. Want uw woning is onze prioriteit! We werken dan ook alleen maar met kunststof kozijnen van topkwaliteit. Onze adviseurs vertellen u er graag meer over tijdens een gratis en vrijblijvend adviesgesprek op maat bij u thuis.

Uw woning is onze prioriteit!

Benitech

Aanbieding op maat topkwaliteit kunststof kozijnen

Onze adviseurs vertellen u graag alles over de kwaliteit van onze kunststof kozijnen aan de hand van de doorsnede van ons kozijn tijdens een adviesgesprek op maat. Maak vandaag nog een afspraak en ontvang uw aanbieding op maat.

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht om in te vullen.
Ik wil graag meer informatie over

Veelgestelde vragen over doorsnede kozijn

1. Wat is HR-glas?
Hoog Rendementsglas (HR-glas) is een type isolerend glas dat bestaat uit meerdere glaslagen met een speciale coating ertussen. Deze coating verbetert de isolatiewaarde van het glas.

2. Wat is het verschil tussen een vlak en verdiept profiel?
Het verschil zit voornamelijk in de inbouwdiepte van het profiel en daarmee de uitstraling. Een vlak profiel resulteert in kozijnen met een strakke en moderne uitstraling terwijl een verdiept profiel een meer traditionele look geeft die lijkt op houten kozijnen.

3. Wat zijn luchtkamers?
Luchtkamers zijn ruimtes in het kozijnprofiel die gevuld zijn met stilstaande lucht. Deze kamers zorgen voor een betere isolatie, omdat er minder luchtcirculatie plaatsvindt. Hoe meer luchtkamers een kozijn heeft, hoe beter de isolatiewaarde is.

4. Wat is beter? Kunststof, hout of aluminium kozijnen?
Over het algemeen zijn kunststof kozijnen de beste keuze. In vergelijking met hout en aluminium geniet u met kunststof namelijk van de meeste voordelen. Kunststof heeft bijvoorbeeld een langere levensduur, weinig onderhoud, uitstekende isolatie en is goedkoper en aanschaf.

Afspraak

Maak een afspraak

Ik wil graag meer informatie over

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico