Kozijn doorsnede - de belangrijkste termen uitgelegd

Wat betekenen alle termen die doorgaans vermeld worden bij de doorsnede van een kozijn? Wij leggen de belangrijkste termen graag voor u uit.

De doorsnede van een kozijn zegt veel over bijvoorbeeld de kwaliteit van het kozijn. Maar hoe wordt u nu wijzer uit de doorsnede, als u verder nog maar weinig kennis heeft over kozijnen? De doorsnede staat vol met technische termen die u waarschijnlijk niets zeggen. Wij helpen u graag op weg door de belangrijkste termen aan de hand van een kunststof kozijn doorsnede uit te legen.

Doorsnede kunststof kozijn

In de afbeelding ziet u de doorsnede van een kunststof kozijn van het merk Veka. Hierin staan verschillende kenmerken van het kozijn die iets zeggen over de kwaliteit. Maar wat houdt een verdiept profiel in? En is een wanddikte van 3 mm goed of juist niet?

Update: wij leveren het profiel Veka Topline niet meer. Wij leveren van Veka enkel nog het vernieuwde en verbeterde profiel Veka Softline.

Glas

Wat betreft glas kunt u verschillende termen tegenkomen. Over het algemeen is er tegenwoordig geen sprake meer van enkel glas. Enkel glas isoleert namelijk vrijwel niet. U zult nu vooral de termen dubbel glas, HR ++ glas, driedubbel glas en HR +++ glas tegenkomen.

Vaak denken veel mensen nog dat de termen dubbel glas en HR ++ glas dezelfde betekenis hebben. HR++ glas is namelijk ook dubbel glas, maar er is wel degelijk een verschil. Bij HR glas, oftewel Hoog Rendementsglas, is er sprake van een coating tussen de glaslagen. Deze coating zorgt ervoor dat de isolatiewaarde van het glas verbetert. Hetzelfde geldt dus ook voor HR +++ glas.

Logischerwijs heeft HR +++ een betere isolatiewaarde dan HR ++ glas, maar HR ++ is toch nog steeds het meest verkochte glas. Dit heeft meerdere redenen, maar de belangrijkste reden hiervoor is de condensvorming. Wanneer u een kozijn met triple glas op de juiste manier monteert, isoleert het geheel te goed waardoor u als gebruiker hinder ondervindt in de vorm van overmatige condensvorming. Resultaat is dat u tot het einde van de middag met grote condensplekken op uw ramen zit.

Benitech monteert op kunststof stelkozijnen (als dit bouwtechnisch mogelijk is) en daarmee worden zeer hoge isolatiewaardes gerealiseerd. Om deze reden verkopen wij dan ook geen HR +++ glas, omdat u daar als gebruiker alleen maar hinder van zult ondervinden. Bij Benitech worden uw kozijnen daarom altijd voorzien van het zeer goed isolerende HR ++ glas met een dikte van 24 tot 29 millimeter. Deze dikte in combinatie met montage op stelkozijnen zorgt voor een zeer goede isolatie.

Het frame van kunststof kozijnen

Het frame van kunststof kozijnen wordt tegenwoordig vrijwel altijd verzwaard met een stalen frame. Dit frame zorgt ervoor dat het kozijn vormvast, stabiel en daarmee ook veilig is. Veiligheid betreft in dit geval voornamelijk dat inbrekers het kozijn moeilijker kunnen openbreken.

Profiel

Wat betreft het profiel zijn er twee verschillende mogelijkheden: een vlak profiel of een verdiept profiel.

Het verschil tussen deze profielen is te vinden in de inbouwdiepte van het kozijn. Vlakke profielen hebben een kleine inbouwdiepte waardoor het raam zich vlak aan de buitenkant bevindt. Dit zorgt voor een strak geheel. Verdiepte profielen kunt u zien als de typische Hollandse kozijnen. Ze lijken namelijk erg veel op de houten kozijnen die vroeger overal werden gebruik. Bij dit profiel is de inbouwdiepte groter waardoor het raam verder naar binnen zit.

Afdichting

De afdichting van een kozijn kan op verschillende manieren worden gedaan. Over het algemeen wordt er een rubberen afdichting geplaatst in kozijnen. Deze afdichting zorgt ervoor dat de koude lucht buiten en de warme lucht binnen blijft. In principe is een dubbele rubberen afdichting niet altijd noodzakelijk voor een goede afdichting. Echter, voor de beste luchtdichtheid is deze dubbele rubberen afdichting wél nodig.

Luchtkamers

De luchtkamers bevinden zich in een kozijn om te zorgen voor een goede isolatie. Deze kamers zorgen er namelijk voor dat de lucht stil blijft staan in het profiel in plaats van dat er luchtcirculatie plaatsvindt. Voor het aantal luchtkamers geldt: hoe meer luchtkamers, hoe beter de isolatie.

In het voorbeeld heeft het Veka profiel vijf luchtkamers en dit betekent dat het kozijn over een zeer goede isolatiewaarde beschikt. Kozijnen met goede isolatiewaardes beschikken tegenwoordig namelijk over vier of vijf luchtkamers.

Wanddikte

De wanddikte van kunststof kozijnen kan zeer uiteenlopend zijn. KOMO (Keuring en Onderzoek van Materialen voor Openbare werken) stelt bepaalde eisen aan deze wanddikte waarmee aangetoond kan worden dat het profiel een kwaliteitsklasse A profiel is. De wanddikte van het profiel moet minimaal 2,5 millimeter dik zijn om aan deze eisen te voldoen. Wanneer een kozijnprofiel over deze minimale dikte beschikt is het slagvast én inbraakwerend.

Dit betekent dat de wanden van 3 millimeter in het voorbeeld zelfs extra sterk zijn en daarmee ruimschoots voldoen aan de richtlijnen van KOMO.

Het juiste kozijn kiezen

Nu u de belangrijkste (veelal technische) termen begrijpt, kunt u gemakkelijker zoeken naar geschikte kozijnen. Voor elk kozijnprofiel zijn de doorsnedes en technische termen online te vinden waardoor u nu eenvoudig kunt bekijken of de kozijnen van mindere kwaliteit of van zeer goede kwaliteit zijn.

Geïnteresseerd in het Veka Topline profiel of nieuwsgierig naar de rest van ons aanbod?

Zoals u heeft kunnen lezen is Veka Topline een zeer goed profiel dat aan alle eisen voldoet. Een uitstekend kozijn dus als u op zoek bent naar nieuwe kozijnen! Daarnaast biedt Benitech natuurlijk ook nog andere kunststof kozijnen aan die ook behoren tot klasse A profielen. Als u geïnteresseerd bent in onze kunststof kozijnen kunt u eenvoudig een aanbieding op maat aanvragen door ons contactformulier in te vullen. Wij plannen dan een afspraak met u en een van onze adviseurs in voor een persoonlijk gesprek.

Contact

Maak een afspraak

Ik wil graag meer informatie over

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico