Onderhoud van kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen worden vaak omschreven als onderhoudsvriendelijk en dat zijn ze ook. Dit betekent echter niet dat de kozijnen helemaal geen onderhoud nodig hebben.

In principe stoten kunststof kozijnen vuil en stof af, maar weersinvloeden zorgen ervoor dat de kozijnen toch deels worden aangetast. Het is daarom aan te raden om in ieder geval één keer per jaar de kunststof kozijnen te onderhouden, anders zien ze er al gauw rommelig een aangeslagen uit. Met een onderhoudsbeurt voorkomt u namelijk dat het vuil permanent opgenomen wordt in het kozijn en daarmee behoudt u de goede uitstraling van uw kunststof kozijnen. Daarnaast zorgt een jaarlijkse onderhoudsbeurt ook voor een langere levensduur van de kozijnen.

Het onderhoudsproces: makkelijk en snel

Kunststof kozijnen zijn niet alleen onderhoudsvriendelijk vanwege het feit dat ze slechts één keer per jaar een onderhoudsbeurt nodig hebben, maar ook omdat het onderhoudsproces gemakkelijk en snel verloopt. Voor het schoonmaken heeft u alleen een warm sopje en een zacht doekje of een zachte spons nodig. Voor het sopje kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van allesreiniger, zeep of afwasmiddel. Belangrijk is dat u alleen gebruik maakt van neutrale huishoudelijke schoonmaakmiddelen.

Om krassen in het kozijn te voorkomen doet u er goed aan om de kozijnen eerst met veel water af te spoelen. Vervolgens kunt u met het sopje en een zacht doekje of zachte spons het kozijn afnemen en dit even in laten trekken. Het is belangrijk om dit sopje niet op het kozijn te laten drogen, maar wederom met water af te spoelen. Over het algemeen kan het meeste vuil op deze manier eenvoudig worden verwijderd.

De kunststof kozijnen kunt u na het reinigen beter niet droog wrijven. De wrijving veroorzaakt namelijk een elektrostatische oplading bij PVC. Dit zorgt ervoor dat extra stofdeeltjes worden aangetrokken.

Nadat de kozijnen zijn schoongemaakt, kunnen ze eventueel nog met een laagje wax ingevet worden. De kozijnen blijven dan langer schoon. Het waxlaagje zorgt er namelijk voor dat vuil minder blijft hechten. Voor het waxen kunt u speciale kozijnwax gebruiken.

Neem ook het beslag mee tijdens de schoonmaakbeurt

Velen vergeten het, maar ook de scharnieren en het hang- en sluitwerk zijn belangrijke onderdelen om mee te nemen bij een schoonmaakbeurt. Het raam kan gaan piepen of minder goed functioneren wanneer er vuil verzameld rondom deze onderdelen. Om dit te voorkomen is het schoonmaken en invetten efficiënt.

De bewegende delen van het kozijn kunt u het beste minimaal één keer per jaar insmeren met zuur- en harsvrij vet of met olie. Daarnaast is het ook verstandig om de afdichtingen mee te nemen tijdens de schoonmaakbeurt. Ook dit kan met een sopje schoongemaakt worden. Als laatste doet u er goed aan om de afwateringsopeningen te controleren. Indien hier vuil in komt, dient u dit te verwijderen zodat het water weer goed afgevoerd kan worden.

Wat u vooral niet moet gebruiken bij het schoonmaken van uw kunststof kozijnen

Er zijn een aantal schoonmaakmiddelen die u beter niet kunt gebruiken voor het schoonmaken van uw kozijnen:

  1. Schurende reinigingsmiddelen: deze veroorzaken krassen op uw kozijn.
  2. Agressieve reinigingsmiddelen: deze zijn te chemisch en kunnen de toplaag van het kunststof kozijn aantasten. Agressieve reinigingsmiddelen bevatten bijvoorbeeld alcohol of salmiak. Voor agressieve reinigingsmiddelen kunt u bijvoorbeeld denken aan wasbenzine, spiritus, aceton, terpentine en auto schoonmaakproducten.
  3. Chloorhoudende reinigingsmiddelen.
  4. Ontvettende reinigingsmiddelen: deze zorgen voor een schraal oppervlak.

Daarnaast is het ook niet verstandig om gebruik te maken van een schuurspons, borstel of ruwe zeemlap. Het gebruik van deze materialen zorgt er namelijk ook voor dat het oppervlak van uw kunststof kozijn wordt aangetast.

Ook als u vlekken in uw kozijn heeft die u er niet uitkrijgt met een simpel sopje is het verstandig om bovenstaande schoonmaakmiddelen niet te gebruiken. U kunt in dat geval het beste contact met ons opnemen.

Onderhoudsvriendelijke kunststof kozijnen van Benitech

Als u geïnteresseerd bent in onderhoudsvriendelijke kunststof kozijnen van Benitech kunt u met ons contactformulier een offerte aanvragen. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op om een afspraak te maken. Een van onze adviseurs komt dan bij u thuis voor een adviesgesprek. Na afloop van dit gesprek ontvangt u een offerte op maat.

Afspraak

Maak een afspraak

Ik wil graag meer informatie over

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico