Passief bouwen

Een passief huis of nul woning is gebouwd zodat er gemiddeld over het hele jaar geen energie wordt verbruikt.

Er wordt natuurlijk gebruik gemaakt van zonnepanelen en zonne collectoren om de zonne energie te benutten. Bijkomend voordeel is dat het wooncomfort op hoog niveau ligt door uitstekende isolatie, uitgekiende ventilatie en de bouw gericht op het zuiden voor optimaal gebruik van de warmte en het licht van de zon. Hiermee wordt de milieu impact afhankelijk van de gebruikte materialen, zoals kunststof kozijnen, en niet meer van het gebruik van fossiele brandstoffen. Dit wordt ook wel energie neutraal bouwen genoemd.

Vanaf 2020 dient elk nieuwbouw huis te voldoen aan de nul eis, de overheid spreekt van bijna energie neutraal gebouw of BENG. Een belangrijke rol hierin spelen de isolatiewaarde van de gebruikte materialen, de afdichting van alle kieren en naden van het huis (de thermische schil) en het vermijden van koudebruggen. Goede kozijnen die zeer zorgvuldig zijn geplaatst zijn hiervoor een absolute noodzaak.

De voordelen van passief bouwen

  • Hoog wooncomfort
  • Extreem laag energieverbruik
  • Goede kwaliteit binnenlucht
  • Lage milieu impact

Kozijnen met een isolatiewaarde groter dan 0,8

Een hoge isolatiewaarde begint met het gebruiken van materialen met de beste isolatie. Dit geldt zowel voor het kozijn als de gebruikte glas constructie welke samen onder de 0,8 moeten blijven om aan de strenge eisen te voldoen. Men spreekt hierbij ook wel van een passief kozijn. Deze doelstelling halen we door HR++ glas toe te passen in combinatie met het plaatsen op een kunststof stelkozijn. Standaard leveren we dan ook kunststof kozijnen met dubbel glas.

Detail afwerking, afdichting naden en levensduur

Voor passief bouwen moet de woning luchtdicht zijn. Daarmee wordt bedoeld dat er geen ongewenste ventilatie mag zijn tussen het interieur en de buitenlucht. Bij de plaatsing van de kozijnen moet hier dan ook zorgvuldig te werk worden gegaan en is het plaatsen van een stelkozijn noodzakelijk. Helaas is het kozijn plaatsen met een stelkozijn niet altijd mogelijk. Onze specialisten bekijken van te voren of het mogelijk om te plaatsen middels een stelkozijn. Als het mogelijk is, wordt het stelkozijn geplaatst met een luchtdichte afdichting tegen de spouw en het kozijn wordt daar met een exacte passing en dus goede afdichting in gemonteerd. De levensduur van de afdichting wordt daarmee verlengd tot de levensduur van het kozijn zelf. Onderdeel van de eisen voor passief bouwen is dat de afdichting duurzaam moet zijn en daar wordt bij deze aan voldaan. Zo zijn de scharnieren na te stellen zodat ook jaren later er voor gezorgd kan worden dat de afdichting optimaal blijft.

Duurzaamheid afdichting

Een huis en de kozijnen zetten uit en krimpen weer onder invloed van ons klimaat. Dit moet de constructie kunnen opvangen zodat er geen kieren of naden ontstaan. Indien het kozijn, zoals dat heet, koud in de spouw wordt gemonteerd zal de afdichting al na een paar jaar te wensen over laten. Het duurt dan niet lang meer voordat de afdichting moet worden vervangen, met alle kosten en ongemak vandien. Onderzoek heeft aangetoond dat al bij een lekkage van 1% de isolatiewaarde met 36% omlaag gaat! Dus het kost u elke keer weer geld. De enige manier om een betrouwbare afdichting te krijgen is dus door het kozijn te plaatsen op een stelkozijn. Op deze manier blijft de afdichting ook op de lange termijn gegarandeerd en haalt u het rendement waar u voor heeft betaald.

Integrale duurzaamheid

Alle materialen van het kozijn zijn recyclebaar. Zowel het kunststof als de metalen delen van het hang -en sluitwerk en het glas zelf kunnen allemaal worden hergebruikt. Hiermee zijn onze kunststof kozijnen prima geschikt voor duurzaam bouwen.

Wat is koudeval?

Heeft u wel eens bij het raam gezeten en had u het idee dat u in de tocht zat terwijl alles dicht zat? Dat wordt veroorzaakt doordat warme lucht uit de kamer bij koude delen van het raam komt en dan afkoelt en naar beneden valt. Een zeer oncomfortabele ervaring en niet ideaal voor een warm gevoel. Gelukkig hebben wij de oplossing hiervoor in kozijnen die erg goed isoleren samen met HR++ glas en een tochtvrije montage methode zodat u er warmpjes bij zit.

Het probleem met koudebruggen

Koudebruggen zijn delen van de thermische schil die direct in verbinding staan met de koude buitenlucht en dus warmte verlies veroorzaken. Dat kost u niet alleen meer energie maar zorgt ook voor condens en schimmel vorming, een ongezonde situatie. Bij onze kozijnen en plaatsing worden deze dan ook zorgvuldig vermeden.

Benitech kozijnen, ook voor passief bouwen en renoveren

Wij helpen u graag om een goede keuze te maken in de best isolerende kozijnen. Bent u benieuwd geworden naar de mogelijkheden? Vraag een aanbieding op maat aan en ontdek wat Benitech voor u kan betekenen.

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht om in te vullen.
Ik wil graag meer informatie over
Afspraak

Maak een afspraak

Ik wil graag meer informatie over

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico