Duurzamer leven? Investeer in kunststof kozijnen!

Investeren in kunststof kozijnen is investeren in een duurzamer huis. Als u heeft besloten om duurzamer te leven is het aanschaffen van kunststof kozijnen een zeer goede keuze.

Kunststof kozijnen zijn in vele opzichten namelijk zeer duurzaam, helemaal in vergelijking met houten en aluminium kozijnen. Maar hoe wordt nu bepaald of kunststof kozijnen duurzaam zijn? Een kozijn moet over bepaalde eigenschappen beschikken die ervoor zorgen dat het negatieve effect op het milieu zo beperkt mogelijk wordt gehouden. Dit geldt voor zowel tijdens het productieproces als tijdens de gehele levensduur van het kozijn.

Zorg voor de beste energiedeal met kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen zijn voornamelijk duurzaam door de zeer goede isolatiewaardes die deze kozijnen te bieden hebben. Deze goede isolatiewaardes zorgen er namelijk voor dat je minder CO2 uitstoot en daarmee dus energiezuiniger leeft.

De isolatiewaarde van kozijnen wordt aangeduid met de U-waarde. Voor deze waarde geldt: hoe lager, hoe beter.

Wanneer u kunststof kozijnen vergelijkt met houten en aluminium kozijnen blijkt dat de U-waardes zeer ver uit elkaar liggen. Waar kunststof een gemiddelde U-waarde van 1 tot 2 heeft, hebben aluminium kozijnen een gemiddelde U-waarde van 1,8 tot 2,7 en heeft hout een gemiddelde U-waarde van 2,4.

Oftewel, kunststof kozijnen zorgen er als de beste voor dat de warmte binnen blijft en de kou buiten. Dit merkt u ook in uw energiekosten! Deze zullen namelijk aanzienlijk dalen als u uw oude (houten of aluminium) kozijnen vervangt voor kunststof kozijnen. Met kunststof kozijnen bent u dus verzekerd van duurzame kozijnen én de beste energiedeal.

Energiezuinigheid wordt ook gestimuleerd door de overheid en daarom kunt u nu een subsidie aanvragen voor kunststof kozijnen. Wees er snel bij voordat het subsidiepotje weer op is!

Geniet tot wel 70 jaar van uw kunststof kozijnen

Ook de lange levensduur van kunststof kozijnen draagt bij aan de duurzaamheid. Waar andere kozijnen soms maar 40 jaar meegaan, gaan kunststof kozijnen tot wel 70 jaar mee. Grote kans dus dat u maar één keer in uw leven nieuwe kozijnen hoeft aan te schaffen. Dit betekent dus ook dat er geen nieuwe kozijnen geproduceerd hoeven te worden! Dit scheelt ontzettend veel uitstoot in het productie- of verwerkingsproces en het scheelt in materiaalgebruik.

Het productieproces is verduurzaamd

In eerste instantie zult u denken dat het materiaal en productieproces van kunststof kozijnen niet duurzaam is. Kunststof kozijnen worden namelijk gemaakt van PVC en voorheen stond dit bekend als niet duurzaam. Echter, de PVC industrie heeft de afgelopen jaren een grote inhaalslag gemaakt en hebben het productieproces van kunststof kozijnen sterkt verbeterd en daarmee verduurzaamd. De regels zijn aangescherpt en worden op Europees niveau goed in de gaten gehouden. Hierdoor weet u zeker dat uw kunststof kozijnen duurzaam geproduceerd zijn. Daarnaast wordt er nog steeds gekeken naar mogelijke verbeteringen in het productieproces waardoor de productie in de toekomst nog duurzamer zal zijn.

En hoe zit het met het productieproces van hout en aluminium?

Nu zult u misschien denken dat het productieproces van hout en aluminium duurzamer is dan dat van kunststof, maar dat is niet het geval.

Allereerst is voor houten kozijnen natuurlijk houtkap nodig. Veel van de bomen worden nog steeds illegaal gekapt en hierdoor verdwijnen er veel bomen. Dit is zeer milieubelastend en dus niet duurzaam. Daarnaast kost het produceren van houten kozijnen ook nog eens meer energie dan de productie van kunststof kozijnen.

Voor aluminium kozijnen geldt dat het materiaal uit de grond wordt gewonnen. Met de winning van dit materiaal komen veel schadelijke stoffen vrij.

Al met al kan dus geconcludeerd worden dat het productieproces van houten en aluminium kozijnen nog niet zo duurzaam is als het productieproces van kunststof kozijnen.

Kunststof kozijnen zijn recyclebaar

Niet onbelangrijk, kunststof kozijnen zijn ook nog eens recyclebaar. Als de kunststof kozijnen dan toch het einde van hun levensduur bereikt hebben, kunnen ze gerecycled worden. Voor kunststof kozijnen van het merk Veka geldt dat deze voor 100 procent recyclebaar zijn en dit kan niet één keer, maar tot wel tien keer. Van hetzelfde materiaal kunnen dus vaak wel tien goede kwalitatieve kunststof kozijnen gemaakt worden. Deze kozijnen kunnen gerecycled worden zonder dat er kwaliteit verloren gaat en zonder dat er stoffen vrijkomen. Bijkomend voordeel is dat er bij het recycleproces van Veka sprake is van een gesloten kringloop, in tegenstelling tot andere kozijnen producenten.

Er komen geen schadelijke stoffen vrij bij het schoonmaken van kunststof kozijnen

Nog een groot pluspunt van kunststof kozijnen is dat ze onderhoudsarm zijn. De kozijnen hoeft u slechts twee keer per jaar schoon te maken met een eenvoudig sopje. Dit betekent dus dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen bij de schoonmaakbeurt, omdat u geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt. Dit in tegenstelling tot andere kozijnen waar wel veel schadelijke stoffen vrijkomen bij het veelvuldig schoonmaken en onderhouden van de kozijnen. Denk bijvoorbeeld eens aan houten kozijnen die u om de 3 à 5 jaar moet schilderen en welke schadelijke stoffen voor het milieu daarbij vrijkomen.

Duurzame kunststof kozijnen van Benitech

Met de topmerken Schüco en Veka bent u verzekerd van duurzame kunststof kozijnen. Deze klasse A merken voldoen ruimschoots aan alle eisen op het gebied van duurzame kunststof kozijnen. Deze kunststof kozijnen zijn niet alleen duurzaam, maar beschikken ook nog eens over een aantal andere voordelen. Denk bijvoorbeeld aan de inbraakveiligheid van het kozijn en het feit dat de kunststof kozijnen op maat voor u gemaakt worden.

Wilt u ook duurzamer wonen met kunststof kozijnen? Neem dan snel contact op en vraag een offerte aan!

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico