Verschil kunststof en aluminium kozijnen

U bent toe aan nieuwe kozijnen, maar u bent er nog niet helemaal over uit voor welk materiaal u kiest. Wat is eigenlijk beter, kunststof kozijnen of aluminium kozijnen? En waar ligt dat dan aan?
Tweedeling met links kunststof kozijnen en rechts aluminium kozijnen - kunststof of aluminium kozijnen

Wij werken uitsluitend met kunststof kozijnen, maar we merken dat er nog wel eens getwijfeld wordt tussen kunststof en aluminium kozijnen. Wij helpen u graag verder door alles over deze materialen op een rijtje te zetten, zodat u kunt vergelijken en een goede keuze kunt maken.

Kunststof en aluminium kozijnen vergelijken

Kunststof en aluminium kozijnen zijn zeer verschillend van elkaar, maar kennen ook een aantal gelijkenissen. Het is belangrijk om voor uzelf te bepalen waarop u de kozijnen het liefst wilt vergelijken. Oftewel, wat zijn voor u belangrijke eigenschappen van een kozijn?

De belangrijkste eigenschappen waarop kozijnen over het algemeen worden vergeleken en beoordeeld, zijn:

  1. prijs;
  2. onderhoud;
  3. uitstraling;
  4. isolatie;
  5. veiligheid;
  6. levensduur;
  7. duurzaamheid;
Wees er snel bij: profiteer van onze EK-actie!

Scoor uw nieuwe kozijnen!

Zolang Nederland deelneemt aan het EK-voetbal, profiteert u nog van onze exclusieve EK-actie met korting én leuke giveaways.

Scoor nu uw nieuwe kozijnen - Benitech Kozijnen EK voetbal actie 2024

Prijs: aluminium kozijnen zijn duurder dan kunststof

De prijs is natuurlijk een belangrijk onderdeel van uw beslissing. Hier kunnen we heel makkelijk over zijn: kunststof is verreweg het goedkoopste materiaal. Aluminium is tot wel 30% duurder in aanschaf dan kunststof. Dit komt onder andere doordat de grondstofprijs voor het materiaal van kunststof kozijnen goedkoper is.

Betaalbaar, flexibel én gemakkelijk

Al vanaf 49 euro per maand.

Onderhoud: kunststof en aluminium kozijnen zijn onderhoudsarm

Ook onderhoud kan een belangrijke rol spelen bij het maken van een keuze voor het soort materiaal. Zo willen mensen vaak geen houten kozijnen vanwege het vele onderhoud en schilderwerk. Wat dat betreft zijn kunststof en aluminium kozijnen zeer onderhoudsvriendelijk. Zo hoeven deze kozijnen na verloop van tijd niet opnieuw geschilderd te worden. Daarnaast zijn ze weerbestendig waardoor het niet nodig is om de kozijnen vaak schoon te maken. Voor beide materialen geldt dat een of twee keer per jaar een sopje voldoende is om de kozijnen goed te onderhouden.

Hierbij moet wel vermeld worden dat aluminium kozijnen niet geschikt zijn voor huizen aan, of dichtbij, de kust. De kozijnen zijn namelijk niet goed bestand tegen de invloeden van zee. Hierdoor zal het onderhoud flink toenemen. Kunststof kozijnen zijn daarentegen wel geschikt voor huizen aan de kust. De kozijnen blijven ook dan onderhoudsarm.

Verder behoort ook eventuele reparatie tot het onderhoud van kozijnen. Kunststof en aluminium kozijnen zullen niet snel beschadigen, maar dit kan toch voorkomen door bijvoorbeeld een inbraak. Voor beide materialen geldt dat grote schade moeilijk te herstellen is.

Kunststof kozijnen kleuren - kleurstalen Veka

Uitstraling: kunststof en aluminium kozijnen zijn in vele kleuren beschikbaar

Ook uitstraling is een onderdeel waarop de kozijnen beoordeeld kunnen worden. Dit wordt enerzijds bepaald door de kleuren en anderzijds door het materiaal zelf.

Voor beide materialen geldt dat de kozijnen in een groot aantal kleuren te verkrijgen zijn. Hierbij moet u echter wel goed nadenken over de kleur die u kiest, want de kozijnen zijn niet overschilderbaar.

In principe hebben aluminium kozijnen een moderne uitstraling die slechts bij een beperkt aantal soort huizen goed past. Bij de meeste woningen ogen de aluminium kozijnen al snel goedkoop.

Kunststof kozijnen daarentegen hebben een hele natuurlijke uitstraling en worden bij veel verschillende soorten huizen toegepast. Daarnaast zijn kunststof kozijnen ook in houtlook verkrijgbaar waardoor deze kozijnen ook vaak gekozen worden wanneer men de uitstraling van hout maar de voordelen van kunststof wil.

De uitstraling van beide soorten kozijnen zijn dus zeer verschillend. De keuze hiervoor is voornamelijk afhankelijk van uw woning, maar de keuze is ook afhankelijk van uw eigen voorkeuren wat betreft uitstraling.

Isolatie: wat isoleert beter; kunststof of aluminium?

Isolatie is waarschijnlijk zeer belangrijk bij uw keuze. U wilt natuurlijk wel dat uw huis in de winter lekker warm is en in de zomer lekker koel. Zowel kunststof als aluminium hebben een goede isolatiewaarde. Echter, de isolatiewaarde van kunststof kozijnen is beduidend beter. De isolatiewaarde van kunststof kozijnen ligt gemiddeld tussen de 1 en 2 W/K (afhankelijk van bijvoorbeeld het merk en de glaskeuze) terwijl de isolatiewaarde van aluminium kozijnen ligt gemiddeld tussen de 1,8 en 2,7 W/m²K. Hierbij geldt, hoe lager de isolatiewaarde, hoe beter.

Daarnaast is er ook nog sprake van geluidsisolatie. Dit is niet alleen afhankelijk van het materiaal van het kozijn, maar ook van de glaskeuze. Voor beide materialen geldt dat de kozijnen met HR ++ glas een uitstekende geluidsisolatie bieden.

Veiligheid: kunststof en aluminium kozijnen dragen bij aan veiligheid

De veiligheid van de kozijnen is natuurlijk ook belangrijk. Dit betreft niet alleen de veiligheid van het kozijn in het algemeen (stabiliteit), maar ook de inbraakveiligheid.

Aluminium kozijnen hebben een zeer goede stabiliteit en zijn mede daardoor veilig. Ook zijn aluminium kozijnen inbraakwerend. Kunststof kozijnen zijn tegenwoordig met staal versterkt waardoor de stabiliteit zeer goed is en ook de inbraakveiligheid toeneemt.

Levensduur: kunststof kozijnen gaan langer mee dan aluminium

Vaak is ook de levensduur van belang. Met kunststof kozijnen kunt u beduidend langer genieten dan met aluminium kozijnen. Waar kunststof kozijnen gemiddeld 50 tot 70 jaar meegaan, gaan aluminium kozijnen gemiddeld 40 jaar mee.

Duurzaamheid: kunststof en aluminium kozijnen zijn een duurzame keuze

Als laatste kunt u de materialen kunststof en aluminium ook beoordelen op basis van duurzaamheid. Voor beide materialen geldt dat ze duurzaam zijn, helemaal wanneer deze vergeleken worden met hout. Dit komt allereerst doordat het productieproces duurzamer is, de kozijnen onderhoudsarm zijn (geen schadelijke stoffen door schoonmaakproducten die gebruikt moeten worden) en de kozijnen zeer lang meegaan. Daarnaast zijn beide materialen goed te recyclen. Echter, het recyclen van aluminium kozijnen is wel duur.

Wat is nu de beste keuze? Kunststof of aluminium?

Als bovenstaande punten met elkaar worden vergeleken, kan gezegd worden dat kunststof kozijnen het beste scoren. In de meeste gevallen worden kunststof kozijnen dan ook sterk aangeraden. Toch kunt u alleen zelf de beste keuze maken. De keuze is namelijk van vele factoren afhankelijk zoals voorkeuren, smaak en budget. Denk in ieder geval goed na over uw keuze.

Voordeur van kunststof of aluminium

Veel mensen die kozijnen zoeken, zijn ook op zoek naar voordeuren. Bij Benitech bieden wij niet alleen kunststof kozijnen aan, maar ook kunststof voordeuren. De voor- en nadelen van kunststof deuren zijn vergelijkbaar met die van kunststof kozijnen. Hetzelfde geldt voor aluminium deuren; de voor-en nadelen hiervan zijn te vergelijken met die van aluminium kozijnen. De keuze hangt daarom vooral af van uw persoonlijke voorkeuren. Hierbij kunt u denken aan factoren als stijl en prijs.

Kunststof kozijnen van Benitech

Bij Benitech verkopen we kunststof kozijnen van de topmerken Schüco en Veka. Als u geïnteresseerd bent in onze kunststof kozijnen kunt u contact opnemen door ons contactformulier in te vullen of te bellen. Neem deze week nog contact op en profiteer van onze tijdelijke aanbieding!

Gratis & vrijblijvend adviesgesprek

Op zoek naar kunststof kozijnen van topkwaliteit? We helpen u graag verder!

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht om in te vullen.
Ik wil graag meer informatie over
Wat vinden onze klanten van ons?

Klantreviews

Benieuwd naar de ervaringen van onze klanten? Ontdek hun reviews en laat u inspireren door echte verhalen!

Overzicht reviewscore Benitech Kozijnen en 2 reviews uit juni 2024
Afspraak

Maak een afspraak

Ik wil graag meer informatie over

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico