Wat zijn de voordelen van kunststof kozijnen?

Wilt u een weloverwogen keuze maken voor uw nieuwe kozijnen? Wij helpen u graag op weg om alle voordelen, maar ook de nadelen van kunststof kozijnen op een rijtje te zetten.
Kunststof kozijn met draaikiepraam

Voordelen kunststof kozijnen

1. Onderhoudsarm

Het enige onderhoud voor kunststof kozijnen betreft het zo nu en dan schoonmaken. Ongeveer twee keer per jaar schoonmaken is vaak al voldoende om de kozijnen in een goede staat te houden. Mocht het kozijn er toch slechter uit gaan zien, kunnen de kunststof kozijnen altijd even in de was worden gezet. Daarnaast is het grootste voordeel dat de kozijnen niet geschilderd hoeven te worden. Dit komt doordat ze hun kleur behouden, niet rotten en niet aangetast worden door weersinvloeden.

Al met al zijn kunststof kozijnen dus zeer onderhoudsvriendelijk.

2. Lange levensduur

U kunt uitgaan van een levensduur van ongeveer 50 jaar. Hiermee kan het alleen maar meevallen, want sommige kunststof kozijnen gaan tot wel 70 jaar mee. Het grote voordeel hierbij is dat u waarschijnlijk maar één keer in uw leven kozijnen hoeft aan te schaffen!

3. Goede isolatie

Ook de goede isolatie van kunststof kozijnen is een groot voordeel. De kozijnen zijn zowel warmte- als geluidsisolerend.

Deze goede isolatie is onder andere te danken aan de luchtkamers. Hoe meer luchtkamers een kozijn bevat, hoe beter de isolatie van een kozijn is. Daarnaast speelt ook de beglazing een belangrijke rol bij goede isolatie. Kunststof kozijnen in combinatie met HR++ glas zorgen voor een zeer goede isolatie.

Deze goede isolatie zorgt ook nog eens voor comfort: in de winter een lekker warm huis en in de zomer lekker koel en dat tegen lagere energiekosten!

4. Veilig

Kunststof kozijnen beschikken over stalen profielen en daardoor zijn de kozijnen stevig en daarmee inbraakwerend. Daarnaast zijn de kunststof kozijnen in combinatie met gecertificeerd hang- en sluitwerk (SKG) nog steviger en veiliger. Tegenwoordig voldoen veel kunststof kozijnen ook aan de richtlijnen van het (PKVW).

5. Goedkoop in aanschaf én kostenbesparend

Kozijnen zijn een grote investering en dit is voor kunststof kozijnen niet anders. Echter, de kosten voor kunststof kozijnen zijn wel laag wanneer deze vergeleken wordt met hout of aluminium. Daarnaast zijn kunststof kozijnen ook nog eens kostenbesparend, ze zijn namelijk erg goedkoop in gebruik. Zoals gezegd zijn ze zeer onderhoudsarm en met name de schilderkosten zullen een flinke besparing zijn. Daarnaast zorgt de goede isolatie ervoor dat de energiekosten laag uitvallen. Al met al kunt u flink besparen met kunststof kozijnen.

6. Duurzaam

Verder zijn kunststof kozijnen ook nog eens duurzaam. Dit komt allereerst door de lange levensduur die de kozijnen hebben. Daarnaast worden kunststof kozijnen tegenwoordig gerecycled en is er sprake van minder energieverbruik door de goede isolatiewaarde. Als laatste is geen verf nodig en zijn weinig schoonmaakmiddelen nodig waardoor er minder schadelijke stoffen vrijkomen.

7. Beschikbaar in vele soorten

Het laatste voordeel is dat kunststof kozijnen in vele soorten beschikbaar zijn. Dit zorgt ervoor dat er voor iedereen wel een geschikt kunststof kozijn beschikbaar is.

Allereerst zijn kunststof kozijnen te verkrijgen in vrijwel alle RAL kleuren. Dit betekent dat u kunt kiezen voor standaard kleuren zoals wit en crème of trendy kleuren zoals antraciet. Verder worden de kozijnen in verschillende soorten (verschillende kozijnprofielen), vormen (vierkant of rechthoekig) en maten (één groot kozijn of meerdere kleine kozijnen) geleverd.

Daarnaast hebben nieuwe ontwikkelingen er ook voor gezorgd dat kunststof kozijnen in houtlook te verkrijgen zijn. Deze zijn bijna niet meer te onderscheiden van houten kozijnen.

En wat zijn de nadelen van kunststof kozijnen?

Naast alle voordelen, zijn er natuurlijk ook nadelen.

  1. Niet overschilderbaar

Bij aanschaf kunt u kiezen uit vele kleuren voor uw kozijnen, maar daarna zal u de kleur niet meer aan kunnen passen: kozijnen zijn namelijk niet overschilderbaar. Hierbij moet wel worden vermeld dat er steeds meer manieren zijn om de kozijnen na verloop van tijd toch van een andere kleur te kunnen voorzien, maar in principe zit u vast aan de gekozen kleur.

  1. Uitstraling

Daarnaast wordt ook uitstraling vaak als nadeel genoemd. Helemaal in de beginperiode van kunststof kozijnen vonden mensen kunststof niet mooi. Ondertussen zijn kunststof kozijnen sterk verbeterd en is er nauwelijks nog verschil te zien tussen kunststof en houten kozijnen. Daarnaast is uitstraling natuurlijk ook gewoon een kwestie van smaak.

  1. Reparatie

Verder is ook de beperkte mogelijkheid tot reparatie een nadeel. Bij veel grote beschadigingen is het of niet mogelijk om het te repareren óf heel duur.

  1. Gaten boren niet mogelijk

Het laatste nadeel van kunststof kozijnen is dat er geen gaten in geboord mogen worden. Wanneer dit wel wordt gedaan, wordt het kozijn beschadigd en kan het aan stevigheid verliezen. Dit kan onhandig zijn wanneer u bijvoorbeeld rolluiken of gordijnen aan uw kozijn wilt bevestigen, maar hiervoor zijn speciale ophangsystemen ontwikkeld.

Kunststof kozijnen van Benitech

Wanneer de voor- en nadelen van kunststof kozijnen worden bekeken, kan worden gesteld dat kunststof kozijnen over het algemeen een zeer goede keuze is. Bent u ook overtuigd van de kwaliteit van kunststof kozijnen? Vraag dan nu een gratis offerte aan bij Benitech en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Profiteren van de voordelen van kunststof kozijnen?

Vul uw gegevens in en we nemen contact met u op! 

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht om in te vullen.
Ik wil graag meer informatie over
Afspraak

Maak een afspraak

Ik wil graag meer informatie over

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico