Houten kozijnen of kunststof kozijnen

Houten kozijnen of kunststof kozijnen? Dit is een belangrijke afweging wanneer u op het punt staat om nieuwe kozijnen aan te schaffen.

Wij raden natuurlijk kunststof kozijnen aan. Maar de keus is aan u. Echter willen wij u ondersteunen in deze keus en daarom zetten wij hieronder alle verschillen voor u op een rijtje!

Houten kozijnen of kunststof kozijnen: het heden en het verleden

Vroeger waren de houten kozijnen de standaard kozijnen in Nederland. Dit was voornamelijk zo omdat kunststof toen niet ver in zijn ontwikkeling was en houten kozijnen toen de beste isolatie boden. In het verleden werden de kunststof kozijnen vaak geassocieerd met een goedkope en lelijke uitstraling. Echter is daar nu door middel van de ontwikkelingen verandering in gekomen. Door de ontwikkelingen van de laatste 20 jaar zijn kunststof kozijnen aanzienlijk verbeterd. Ook de uitstraling van de kunststof kozijnen is veranderd. Door middel van de houtnerf folies zijn kunststof kozijnen niet meer te onderscheiden van de houten kozijnen, kijkend naar de uitstraling.

De vergelijking

Prijs: Omdat het aanschaffen van kozijnen natuurlijk geen goedkope investering is, is de prijs een belangrijke overweging. Het prijsverschil tussen houten kozijnen en kunststof kozijnen is groot. Bij de aanschafprijs zijn kunststof kozijnen ongeveer 30% goedkoper. Dit komt voornamelijk door de schaarste aan hout. Wat resulteert in een hoge grondstofprijs van hout.

Onderhoud: Wanneer u kiest voor kunststof kozijnen kiest u voor een onderhoudsvriendelijke optie. In tegenstelling tot hout hoeven kunststof kozijnen niet elke 2 tot 3 jaar opnieuw geschilderd te worden. Het onderhoud van kunststof kozijnen bestaat uit het schoonmaken van de buitenkant, dit komt voornamelijk door de weersinvloeden. Bekijk hier al onze schoonmaaktips voor kunststof kozijnen!

Isolatie: Hoogstwaarschijnlijk is de isolatie een van de belangrijkste redenen waarom u overweegt om nieuwe kozijnen aan te schaffen. Wanneer de houten kozijnen en kunststof kozijnen worden vergeleken qua isolatiewaarden. Dan komen de kunststof kozijnen als best uit de test. Dit heeft te maken met de U-waarde van een kozijn. Bij kunststof kozijnen is de U-waarde gemiddeld 1,2. Hiervoor geldt hoe lager de waarde hoe beter. Bij houten kozijnen ligt deze waarde aanmerkelijk hoger. Hiervan is de U-waarde gemiddeld 2,4. Lees hier meer over de isolatiewaarden van kozijnen!

Levensduur: Voor zowel kunststof- als hardhouten kozijnen geldt dat ze beschikken over een lange levensduur. De kunststof kozijnen gaan gemiddeld 50 tot 70 jaar mee. Het verschil tussen zacht- en hardhout is groot. Het verschil in de levensduur van beide materialen is aanzienlijk. Zo gaan zachthouten kozijnen slechts 25 jaar mee en de hardhouten tot wel 75 jaar. Voor beide soorten hout is deze levensduur berekend aan de hand van het punctueel onderhouden van de kozijnen. Wanneer het houten kozijnen niet wordt onderhouden als geadviseerd, kan dit de levensduur aanzienlijk verkorten.

Veiligheid: Eerder gingen er altijd verhalen rond dat alleen houten kozijnen voor de beste stabiliteit konden zorgen in uw woning. Door de vele ontwikkelingen die kunststof kozijnen hebben doorgemaakt, is bovenstaande uitspraak niet meer van belang. Onze kunststof kozijnen zijn voorzien van binnen met een stalen frame wat voor een goede stabiliteit zorgt voor uw woning. Zo wordt voor u de beste veiligheid gewaarborgd.

Wat is de beste optie?

Door middel van bovenstaande informatie hopen wij u hier voldoende over te hebben geïnformeerd. Mocht u nog twijfelen tussen houten kozijnen of kunststof kozijnen kunt u altijd contact met ons opnemen middels onderstaand contactformulier. Daarnaast kan het natuurlijk zo zijn dat u aluminium kozijnen ook nog in overweging wil nemen. Ook daar helpen we u graag mee verder. Ontdek het verschil tussen aluminium en kunststof kozijnen en maak uw keuze.

Bent u al overtuigd van kunststof kozijnen? Start dan nu met kunststof kozijnen vergelijken, ontdek de verschillende merken en vind kunststof kozijnen die bij u passen.

Kunststof kozijnen bij Benitech

  • Gratis en vrijblijvend advies op maat
  • Wij werken uitsluitend met de A-merken Veka en Schüco
  • 20 jaar service en garantie
  • Maandelijkse betaling mogelijk middels het Benitech Betaalplan
  • U betaalt pas na montage

Laat u adviseren over kunststof kozijnen

Op zoek naar de beste kozijnoplossing voor uw huis? Boek nu een gratis adviesgesprek om meer te weten te komen over de voordelen van kunststof kozijnen. Vul het formulier in en laat ons u begeleiden naar de perfecte keuze voor uw woning.

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht om in te vullen.
Ik wil graag meer informatie over
Afspraak

Maak een afspraak

Ik wil graag meer informatie over

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico