Aluminium of kunststof kozijnen?

Grote kans dat u bij het vervangen van uw kozijnen nog niet weet of u moet kiezen voor aluminium of kunststof kozijnen. Waar baseert u de keuze op?

Is het puur een kwestie van smaak of zijn er nog andere verschillen waarop u uw keuze kunt baseren?

Wanneer kies ik voor aluminium of kunststof kozijnen?

Bij Benitech Kozijnen werken we uitsluitend met kunststof kozijnen, maar we merken dat mensen nog wel eens twijfelen tussen kunststof en aluminium kozijnen. Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om uiteindelijk voor een bepaald kozijn te kiezen. Waar de een duurzaamheid zeer belangrijk vindt, is het voor een ander juist belangrijk dat de kozijnen niet te duur zijn. In welke situaties kunt u het beste kiezen voor kunststof kozijnen en in welke situaties het beste voor aluminium kozijnen?

Ik ga voor de beste isolatie: kunststof

In dat geval kiest u voor kunststof kozijnen. De isolatie wordt uitgedrukt in een isolatiewaarde die aangeeft hoeveel warmte er verloren gaat binnen een bepaalde oppervlakte en tijd. De isolatiewaarde moet dus zo laag mogelijk zijn voor de beste isolatie, omdat dan de minste warmte verloren gaat. Kunststof kozijnen hebben gemiddeld genomen een isolatiewaarde tussen de 1 en 2 W/m2K, terwijl de gemiddelde isolatiewaarde van aluminium tussen de 1,8 en 2,7 W/m2K ligt.

Wanneer men wil kiezen voor de beste isolatie heeft dit over het algemeen betrekking op de isolatie van lucht. De isolatiewaarde is echter niet alleen belangrijk voor de isolatie van lucht, maar óók voor de isolatie van geluid. Kozijnen met een goede isolatiewaarde zorgen er dus voor dat uw woning de goede temperatuur heeft én dat u geen geluidsoverlast ervaart.

Ik wil geen dure kozijnen: kunststof

Kunststof kozijnen zijn een goedkopere optie dan aluminium kozijnen en zijn dus de beste keuze als u niet te dure kozijnen wilt. Dit betekent echter niet dat kunststof goedkoop is, kozijnen zijn natuurlijk wel een grote investering. Het prijsverschil tussen aluminium en kunststof kozijnen komt voornamelijk voort uit de lagere grondstofprijs en het productieproces dat meer geautomatiseerd is.

Dat u geen dure kozijnen wilt, betekent echter niet dat u meteen voor de goedkoopste aanbieding moet kiezen. De prijzen van kunststof kozijnen liggen lager dan die van aluminium kozijnen, maar er zullen ook prijsverschillen te vinden zijn tussen kunststof kozijnen onderling. Hierbij is het goed om op te passen dat u niet meteen voor de goedkoopste kunststof kozijnen aanbieding kiest, kwaliteit is namelijk ook zeer belangrijk! U kunt beter voor een duurdere optie kiezen met meer kwaliteit dan een goedkopere optie met minder kwaliteit. In het laatste geval heeft u namelijk meer kans dat u later problemen zult ondervinden met de kozijnen en alsnog veel geld moet investeren.

Ik wil een duurzaam kozijn: aluminium of kunststof

Aluminium en kunststof kozijnen zijn in principe beide een goede keuze als u een duurzaam kozijn wilt. Voor beide geldt dat het productieproces redelijk duurzaam is, ze hebben geen onderhoud nodig waarbij schadelijke stoffen vrijkomen, de levensduur is goed (helemaal in vergelijking met hout) en het materiaal is te recyclen.

Ik wil kozijnen met een lange levensduur: aluminium of kunststof

Wanneer een lange levensduur belangrijk is, kunt u het beste kiezen voor kunststof kozijnen. Met een levensduur van gemiddeld 50 tot 70 jaar hoeft u hoogstwaarschijnlijk slechts één keer in uw leven nieuwe kozijnen aan te schaffen. Ook aluminium kozijnen hebben een lange levensduur, maar wel beduidend minder in vergelijking tot kunststof kozijnen. Voor aluminium geldt een gemiddelde levensduur van 40 jaar.

Ik wil een uitstraling die past bij mijn woning: aluminium of kunststof

In de meeste gevallen is kunststof de beste keuze. Kunststof kozijnen passen in principe bij bijna alle woningen, doordat er veel keuze is in soort, stijl en kleur. Aluminium kozijnen passen vaak alleen bij een woning met een zeer moderne uitstraling. Bij andere woningen zal de keuze eerder op kunststof vallen, omdat de aluminium kozijnen dan al snel goedkoop zullen ogen.

Waar kiest u voor? Aluminium of kunststof kozijnen?

Op basis van de voordelen zullen in de meeste gevallen kunststof kozijnen worden aangeraden en gekozen. Al met al zijn kunststof kozijnen namelijk de beste keuze, al is het natuurlijk voor een deel ook een kwestie van smaak.

Wilt u een aanbieding op maat voor kunststof kozijnen?

Een van onze adviseurs komt graag bij u thuis langs voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek op maat. Voor het plannen van een afspraak kunt u telefonisch contact opnemen via 088 600 1357 of u kunt een contactformulier invullen.

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht om in te vullen.
Ik wil graag meer informatie over
Afspraak

Maak een afspraak

Ik wil graag meer informatie over

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico