Belangrijke termen over kozijnen – leer ze hier!

Onder andere antwoord op de vragen 'wat is het verschil tussen profielen en kozijnen en ramen en kozijnen?' en 'wat betekenen de verschillende keurmerken?'

Kozijnen gaan tegenwoordig bijna een leven lang mee en dat betekent dat u waarschijnlijk slechts éénmaal in uw leven nieuwe kozijnen hoeft aan te schaffen. Dit betekent meestal ook dat u daardoor weinig kennis van zaken heeft. Want wat betekent kozijn en kozijnprofiel eigenlijk? Over welke kenmerken en eigenschappen beschikt een kozijn? En wat is de betekenis van alle termen die u online tegenkomt als u zoekt naar nieuwe kozijnen? Wij helpen u graag op weg door de belangrijkste termen, eigenschappen en kenmerken van kozijnen te bespreken.

Veel gebruikte termen met betrekking tot kozijnen

Profielen en kozijnen

Allereerst zult u de termen profielen en kozijnen vaak tegenkomen. Meestal lijkt het alsof deze termen dezelfde betekenis hebben, maar dit is niet zo.

Profielen betekenis
Profielen zijn in principe de basis voor kozijnen en deze zijn van een bepaald merk zoals Schüco en Veka. Daarnaast zijn er per merk ook meerdere profielen beschikbaar, welke meestal grofweg verdeeld kunnen worden in vlakke en verdiepte kozijnprofielen. Het verschil tussen deze profielen is te vinden in de inbouwdiepte. Oftewel, hoe ver zit het raam in het kozijn? Bij een vlak profiel zit het raam verder naar buiten, terwijl het raam in het verdiepte profiel verder naar binnen is geplaatst.

Kozijnen betekenis
Na de verwerking van de profielen kan het een kozijn genoemd worden. Het kozijn is dan een frame die in de muur geplaatst kan worden.

Dit betekent dat veel bedrijven die kunststof kozijnen verkopen over dezelfde kozijnprofielen beschikken, maar wel andere kozijnen hebben. Dit is te verklaren door de verwerking van de profielen die door kozijnen bedrijven worden uitgevoerd. Let bij de aanschaf van kozijnen dus niet alleen op het profielmerk, maar ook op de aanbieder. Het profielmerk kan nog zo goed zijn, maar ook de verwerking door het kozijnenbedrijf is van groot belang.

Ramen en kozijnen

Ook voor de termen ramen en kozijnen geldt dat deze vaak samen gebruikt worden en dezelfde betekenis lijken te hebben, maar dat is niet het geval. Een kozijn is namelijk het frame waarin een raam wordt geplaatst. Hierbij is het bewegende deel in het kozijn een raam.

Hang- en sluitwerk kozijnen

Het hang- en sluitwerk van kozijnen is in principe alles wat nodig is om het kozijn goed te laten functioneren. Hierbij kunt u denken aan scharnieren, sloten en bedieningsmechanismen. Dit hang- en sluitwerk zorgt er onder andere voor dat het raam in het kozijn goed vastzit, dat de ramen afsluitbaar zijn en dat de kozijnen veilig zijn.

Soorten kozijnen

Kunststof, hout of aluminium

Kozijnen zijn in verschillende soorten materialen verkrijgbaar, waarbij elk soort materiaal over eigen voordelen beschikt. Benitech is overtuigd van de kwaliteit en de bijbehorende voordelen van kunststof kozijnen en biedt dan ook uitsluitend dit materiaal aan. Kunststof kozijnen zijn in vergelijking met hout en aluminium namelijk goedkoper, duurzamer, onderhoudsvriendelijker en beter geïsoleerd.

Kozijnen merken

In de kozijnenmarkt bestaan een groot aantal verschillende soorten profielmerken. Een vijftal van deze merken kan tot de A-merken worden gerekend:

  • Weru
  • Finstral
  • Schüco
  • Gayko
  • Veka

Dit betekent niet dat de andere profielmerken niet geschikt kunnen zijn, deze zijn echter wel van mindere kwaliteit. Benitech levert kwaliteit en levert daarom de topmerken Schüco en Veka. Van deze merken zijn verschillende profielmerken te verkrijgen.

Technische eigenschappen kozijnen

Isolatiewaarde

De isolatiewaarde van kozijnen wordt altijd aangeduid met een U-waarde. Deze U-waarde staat eigenlijk voor de hoeveelheid warmte die ontsnapt per vierkante meter bij een temperatuurverschil. Dit betekent dus: hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatiewaarde. Gemiddeld ligt de U-waarde van kunststof kozijnen tussen de 1 en 2. Deze isolatiewaarde wordt onder andere bepaald door de isolatiekamers die zich in het kozijn bevinden.

Keurmerk kozijnen

Tijdens uw zoektocht naar kozijnen zult u ook vele kozijnen keurmerken zijn tegengekomen. De belangrijkste keurmerken voor kunststof kozijnen zijn het KOMO-, PKVW-, SKG- en VKG-keurmerk. Deze keurmerken hoeven niet van doorslaggevend belang te zijn, maar kunnen u wel helpen bij het maken van keuzes. Keurmerken zeggen namelijk niet alles. Ook bedrijven dit niet over deze keurmerken beschikken, kunnen uitstekende kwaliteit leveren.

  • Het KOMO-keurmerk staat voor Keuring en Onderzoek van materialen voor Openbare werken. Dit keurmerk kan als een kwaliteitsverklaring worden gezien.
  • Het PKVW-keurmerk staat voor Politie Keurmerk Veilig Wonen. Dit is simpelweg een keurmerk voor woningen die goed beveiligd zijn. Voor dit keurmerk is gecertificeerd hang- en sluitwerk, ook voor kozijnen, een van de eisen.
  • Het SKG-keurmerk staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw en staat voor de kwaliteit van het hang- en sluitwerk. Hoe meer sterren, hoe beter het hang- en sluitwerk. Een score van 3 sterren is het hoogst.
  • Het VKG-keurmerk is alleen te verkrijgen als een bedrijf zich aansluit bij deze brancheorganisatie. Dit keurmerk verzekert u van kwaliteit, maximaal 30% aanbetaling en 10 jaar garantie.

Benitech monteert de kozijnen conform de KOMO en SKG** richtlijnen. Daarnaast voldoen de kozijnen en het hang- en sluitwerk aan de richtlijnen van het PKVW. Zonder het VKG-keurmerk kan Benitech werken zonder aanbetalingen én met 20 jaar garantie!

Montagewijze

Ook de montagewijze is van groot belang voor een goed kozijn. Hoe goed het aangeschafte kozijn ook is, een slechte montagewijze kan ervoor zorgen dat u alsnog over een slecht kozijn beschikt. De beste montagewijze is over het algemeen het plaatsen van kunststof kozijnen door VCA-gecertificeerde monteurs met behulp van stelkozijnen.

Indien een kozijn met stelkozijnen wordt geplaatst, beschikken de kozijnen over een betere vormvastheid, hogere isolatiewaarde, langere levensduur, stevigere montage en daarmee dus ook een betere inbraakwerendheid. Mede door deze goede montagewijze krijgt u bij Benitech 20 jaar garantie, waar de standaard in de markt rond de 10 à 15 jaar ligt.

Kunststof kozijnen van Benitech

Bent u toe aan nieuwe kozijnen en wilt u graag een gratis en vrijblijvend adviesgesprek? De adviseurs van Benitech komen graag bij u langs om de verschillende mogelijkheden en uw wensen te bespreken. Maak snel een afspraak en profiteer deze week nog van onze actie!

Zijn uw kozijnen aan vervanging toe?

Kies dan voor kunststof kozijnen van Benitech! Vul ons formulier in en we nemen snel contact met u op. 

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht om in te vullen.
Ik wil graag meer informatie over
Afspraak

Maak een afspraak

Ik wil graag meer informatie over

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico