Checklist voor het kopen van kozijnen

Om zeker te weten dat u niets belangrijks vergeet bij de voorbereidingen voor uw aankoop van kunststof kozijnen kunt u onderstaande checklist gebruiken.
Checklist afvinken kunststof kozijnen kopen

Checklist: waar dient u allemaal aan te denken als u nieuwe kozijnen wilt kopen?

Het kopen van kunststof kozijnen zal veel vragen bij u oproepen, maar er zijn wellicht ook een aantal belangrijke onderdelen waar u niet zo snel bij stil staat. Als u nieuwe kozijnen wilt kopen, gaat het namelijk niet alleen over de kozijnen, maar bijvoorbeeld ook over ramen, glas, montage, de offerte en kozijnen bedrijven. Het is goed om over al deze onderwerpen en mogelijke vragen na te denken zodat u goed voorbereid bent en achteraf geen spijt hebt van gemaakte keuzes.

Checklist kozijnen:

 • Welk materiaal is het meest geschikt in uw situatie?
  • Wilt u de kozijnen schilderen?
  • Hoe lang moeten de kozijnen meegaan?
  • Wilt u onderhoudsarme kozijnen of vindt u het niet erg om veel schoon te maken?
  • Wat is het prijsverschil tussen de materialen?
  • Welke uitstraling moeten uw kozijnen hebben?
 • Welke indeling van de kozijnen wilt u?
 • Welke kleuren moeten uw kozijnen hebben?
 • Voor welk merk kozijn kiest u?
  • Voor welk profiel kiest u?

Het eerste en belangrijkste waar u over na moet denken is het soort kozijnen dat u wenst te kopen. Zodra de behoefte bestaat om uw oude kozijnen te vervangen, zult u wellicht al een voorkeur hebben voor het materiaal van uw kozijnen. Maar voldoet dit materiaal ook aan uw wensen? Denk er bijvoorbeeld eens over na hoe belangrijk het onderhoud voor u is en of prijs een grote rol speelt.

Daarnaast dient u bij het vervangen ook na te denken over de indeling en de kleuren van uw kozijnen. Wellicht wilt u in plaats van een klein raamkozijn, nu een groot raamkozijn? En misschien is het eens tijd voor trendy antraciet kozijnen in plaats van standaard witte kozijnen? Dit is het moment om daar over na te denken, want nu heeft u nog de mogelijkheid om de indeling en kleuren eenvoudig aan te passen aan uw wensen.

Als laatste zijn er ook nog verschillende merken kozijnen waar u uit kunt kiezen. Elk merk heeft zo zijn eigen kenmerken en uitstraling. Daarnaast beschikt elk merk ook over verschillende profielen waaruit u kunt kiezen. Zo heeft Veka bijvoorbeeld het Veka Topline en Veka Softline profiel. Het is verstandig om vooronderzoek te doen naar deze merken, want wellicht voldoet niet elk merk aan uw wensen.

Checklist ramen:

 • Welk soort ramen wilt u?
 • Welke indeling van de ramen wilt u?

Ook voor de ramen geldt dat er verschillende mogelijkheden zijn wat betreft soorten en indeling waar u over na dient te denken. Wilt u bijvoorbeeld een vast raam, draaikiepraam of een combinatie van beide? Ook hier is het goed om te bekijken welk soort raam het beste past bij uw wensen en uw situatie. Kijk dan ook goed naar de voor- en nadelen van de verschillende soorten ramen. Zo worden voor inbraakgevoelige plekken vaak vaste ramen gekozen en valramen worden bijvoorbeeld vaak gekozen voor de keuken of de badkamer.

Checklist glas:

 • Welk glas heeft uw voorkeur?
  • Zorgt het glas in combinatie met de kozijnen voor de gewenste isolatie?
 • Welke soorten glasornamenten wilt u?

Glas is verkrijgbaar in verschillende soorten. Allereerst betreft dit het verschil in gewoon glas en HR-glas. Eenvoudig gezegd isoleert HR-glas beter doordat er tussen de glaslagen een coating zit die gewoon glas niet heeft. Daarnaast is HR-glas ook nog onder te verdelen in verschillende soorten, te weten HR+ glas, HR++ glas of HR+++ glas. Om hiervoor een keuze te maken, is het verstandig om na te denken over de gewenste isolatie. HR++ en HR+++ isoleren namelijk allebei zeer goed, maar HR+++ glas net iets beter. Nadeel van HR+++ glas is dat de kosten veel hoger zijn en de voordelen ten opzichte van HR++ slechts beperkt zijn. Denk dus goed na en laat u goed informeren over wat het beste glas voor u is. Verder kunt u, indien gewenst, ook nog kiezen voor een glasornament. Standaard wordt transparant glas gebruikt, maar ook bijvoorbeeld chinchilla glas of masterline glas is mogelijk. Vraag bij het kozijnen bedrijf ook altijd na of de kunststof kozijnen zonder glas of inclusief glas geleverd worden.

Checklist montage van de kozijnen:

 • Wordt er gebruik gemaakt van stelkozijnen?
 • Zijn de monteurs VCA-gecertificeerd?
 • Zijn de monteurs in dienst van het kunststof kozijnen bedrijf?
 • Wat is er inbegrepen bij de montage? (bijvoorbeeld horren, ventilatieroosters, vensterbanken enzovoort)

Niet elk kunststof kozijnen bedrijf biedt de mogelijkheid aan voor montage op (kunststof) stelkozijnen, terwijl deze montagewijze in de meeste gevallen zorgt voor de beste kwaliteit. Er zijn een aantal uitzonderingsgevallen waarin montage op kunststof stelkozijnen niet mogelijk is. Een bouwkundig inmeter bepaalt dan wat de beste montagewijze is. U doet er dus goed aan om u te verdiepen in de montagewijze van het bedrijf en te zoeken naar een bedrijf dat monteert op (kunststof) stelkozijnen.

Daarnaast bepalen natuurlijk ook de monteurs voor een groot deel de kwaliteit. U kunt bijvoorbeeld kijken of de monteurs VCA-gecertificeerd zijn en of de monteurs in dienst zijn van het kunststof kozijnen bedrijf. In dat laatste geval heeft u meer zekerheid, omdat het bedrijf altijd met deze monteurs werkt en zeker weet dat er voor een goede aflevering wordt gezorgd.

Als laatste kunt u nog kijken welke producten inbegrepen zijn bij de montage. Wilt u bijvoorbeeld horren en ventilatieroosters in uw nieuwe kozijnen? Dan kunt u het beste een kunststof kozijnen bedrijf kiezen die deze producten ook levert en monteert. Het is dus goed om na te denken over welke eventuele extra’s u wilt.

Checklist offerte:

 • Moet er een aanbetaling worden gedaan?
  • Wat is het bedrag/percentage van de aanbetaling?
 • Is de prijs/kwaliteit verhouding goed?

De belangrijkste vragen die u moet stellen bij de offerte hebben met name te maken met de prijs. Dit betekent niet dat u alleen kijkt naar de goedkoopste of duurste, maar bijvoorbeeld ook naar de aanbetaling. Er zijn namelijk veel bedrijven waar u een aanbetaling moet doen, waarbij het aanbetalingsbedrag kan variëren van een klein bedrag tot bijna het volledige aankoopbedrag. Deze aanbetaling is niet nodig en zorgt er alleen maar voor dat u meer risico loopt. Denk er dus goed over na of u bereid bent om een aanbetaling te doen.

Daarnaast is de prijs/kwaliteit verhouding van groot belang. Kies niet zonder nadenken voor de goedkoopste, maar kijk ook naar de kwaliteit die wordt geboden. Misschien heeft u twee offertes voor hetzelfde product, maar is bijvoorbeeld de montage, service of garantie net wat anders en is het daardoor ook iets duurder? In dat geval kunt u over het algemeen beter kiezen voor de iets duurdere die nét dat extra stukje kwaliteit aanbied.

Checklist bedrijven:

 • Worden de kunststof kozijnen op maat gemaakt?
 • Heeft het bedrijf alles zelf in handen of is het een tussenaanbieder?
 • Heeft u de mogelijkheid om een specialist langs te laten komen die u kan helpen voordat u een aankoop doet?
 • Welke betalingsmogelijkheden zijn er?
 • Welke service levert het bedrijf?
 • Hoeveel garantie geeft het bedrijf op de verschillende onderdelen van kunststof kozijnen?
 • Hoe lang bestaat het bedrijf al?

U kiest natuurlijk een bedrijf die aan uw wensen kan voldoen en waar u een goed gevoel bij heeft. Dit betekent dus onder andere dat zij het goede merk kozijnen kunnen leveren, maar ook dat zij de gewenste indeling en de gewenste montagewijze kunnen hanteren.

Daarnaast is het ook goed om te kijken of een bedrijf een tussenaanbieder is of niet. Bij een tussenaanbieder gaat het alleen maar om verkopen en wordt u na verkoop geholpen door een ander bedrijf. Voor de meeste mensen geldt dat het de voorkeur heeft dat het bedrijf alles zelf in handen heeft, vanaf de aankoop tot aan de montage en service.

Verder wordt het vaak als prettig ervaren dat er met een specialist kan worden gesproken voordat de aankoop plaatsvindt. De specialist van het bedrijf kan al uw vragen beantwoorden en u helpen bij het maken van verschillende keuzes. Als dit ook uw voorkeur heeft kunt u dus het beste een bedrijf zoeken die een, het liefst gratis en vrijblijvend, adviesgesprek kan aanbieden.

U zult er misschien niet zo snel bij stil staan, maar er zijn verschillende betalingsmogelijkheden. Waar het ene kozijnenbedrijf alleen contante betaling accepteert, zijn er ook bedrijven waar u kozijnen kunt aanschaffen met een hypotheek of waar u in termijnen kunt betalen. Het is dus goed om na te denken over welke betalingsmogelijkheid uw voorkeur heeft en of dat mogelijk is bij het bedrijf.

Ook de service en garantie zijn een belangrijk aandachtspunt wat betreft het bedrijf waar u voor kiest. Mochten er na verloop van tijd problemen ontstaan met de kozijnen, dan wilt u natuurlijk wel goed geholpen worden door het bedrijf die de kozijnen heeft geplaatst. Het is dus goed om te bedenken hoe belangrijk de service voor u is en hoeveel garantie u wilt. Dit punt hangt ook samen met het laatste en misschien wel belangrijkste punt: hoe lang het bedrijf al bestaat. Het maakt niet uit wat het bedrijf ook aanbiedt, als het bedrijf nog maar één of slechts enkele jaren bestaat kunt er bijvoorbeeld niet op vertrouwen dat de 10 jaar garantie mogelijk is. Over het algemeen geldt, hoe langer een bedrijf bestaat hoe meer zekerheid u heeft.

Checklist doorgelopen?

Bovenstaande checklist behandelt de meest belangrijke vragen en de meest gestelde vragen over de aankoop van kozijnen, maar er zijn natuurlijk nog veel meer vragen die u kunt hebben en die passen bij uw persoonlijke situatie. U doet er dan ook goed aan om vóór uw aankoop met een specialist te praten die u kan helpen om tot een goede en weloverwogen keuze te komen.

Onze adviseurs beantwoorden al uw vragen en verzorgen een aanbieding op maat!

U kunt ons formulier invullen voor een vrijblijvende aanbieding op maat. Eén van onze adviseurs komt bij u langs voor een adviesgesprek. Hij kan al uw vragen beantwoorden en kan u helpen met het maken van belangrijke keuzes. Na afloop van het adviesgesprek ontvangt u een geheel vrijblijvende aanbieding op maat.

Gratis deskundig advies voor uw nieuwe kozijnen

Bent u van plan om nieuwe kozijnen aan te schaffen maar weet u niet waar te beginnen? Vraag vandaag nog een gratis adviesgesprek aan en laat onze experts u begeleiden bij elke stap van het proces. Ontvang persoonlijk advies op maat en zet de eerste stap naar uw droomkozijnen.

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht om in te vullen.
Ik wil graag meer informatie over
Afspraak

Maak een afspraak

Ik wil graag meer informatie over

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico