Verschil kunststof en houten kozijnen

Kunststof of houten kozijnen? Een vraag die velen zichzelf zullen stellen als ze nieuwe kozijnen willen kopen. Het is uiteindelijk aan u om tot een goede en weloverwogen keuze te komen.
Tweedeling met links kunststof kozijnen en rechts houten kozijnen - kunststof of houten kozijnen

Wij raden natuurlijk kunststof kozijnen aan, maar u dient zelf de keuze te maken voor kunststof of houten kozijnen. Hiervoor kunt u het beste kijken naar de verschillen tussen beide soorten. Wat is bijvoorbeeld het verschil in prijs? Hoe goed is de isolatie? En zijn de kozijnen duurzaam?

Kunststof en houten kozijnen: het verleden en tegenwoordig

Lange tijd waren houten kozijnen de standaard in Nederland. Dit kwam met name doordat de kwaliteit van kunststof kozijnen toen nog te wensen overliet en daardoor een slechte reputatie hadden. De kunststof kozijnen werden in het verleden vaak geassocieerd met lelijk, een goedkope uitstraling, niet stevig, van slechte kwaliteit, inbraakgevoelig en niet energiezuinig. De afgelopen 20 jaar zijn de kunststof kozijnen echter aanzienlijk veranderd.

Betaalbaar, flexibel én gemakkelijk

Al vanaf 49 euro per maand.

Kunststof kozijnen hebben een aanzienlijke inhaalslag gemaakt, terwijl houten kozijnen slechts beperkte veranderingen hebben ondergaan. Houten kozijnen waren in het verleden voornamelijk populair door de uitstraling en niet door bijvoorbeeld de isolatiewaardes of de mate van onderhoud. Met name op die twee onderdelen zijn kunststof kozijnen beter door de enorme inhaalslag die is gemaakt.

Steeds meer mensen zien dan ook de voordelen van kunststof kozijnen en verkiezen kunststof boven hout.

Kunststof of houten kozijnen? Een vergelijking

Vergelijking
Kunststof
Hout
Prijs
Betaalbaar
Tot wel 30% duurder dan kunststof
Onderhoud
Onderhoudsarm
Veel onderhoud nodig
Uitstraling
Meerdere kleuren en folies mogelijk
Typisch Nederlands kozijn, schilderen mogelijk
Isolatie
U-waarde: 1,2 (gemiddeld)
U-waarde: 2,4 (gemiddeld)
Veiligheid
Zeer stevig en inbraakwerend
Zeer stevig en inbraakwerend
Levensduur
50 tot 70 jaar
Zachthout: 20 jaar; Hardhout: 75 jaar
Duurzaamheid
Zeer duurzaam
Beperkt duurzaam

Nu al overtuigd van de kwaliteit van kunststof kozijnen? We komen graag bij u langs voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek en een goede aanbieding op maat voor uw woningrenovatie.

1. Prijs: kunststof kozijnen zijn goedkoper dan houten kozijnen

Kozijnen zijn natuurlijk geen goedkope uitgave, maar er is wel een prijsverschil bij kunststof of houten kozijnen. kunststof kozijnen zijn het meest betaalbaar en zijn daarmee dan ook de goedkoopste optie. Hout is daarentegen tot wel 30% duurder dan kunststof.

Dit prijsverschil is niet in de kwaliteit te vinden, maar bijvoorbeeld in het verschil in de prijs voor grondstoffen en de mate waarin het productieproces geautomatiseerd is.

Wilt u weten hoeveel kunststof kozijnen precies kosten? De prijs van uw nieuwe kunststof kozijnen vertellen we u graag tijdens een persoonlijk adviesgesprek op maat.

2. Onderhoud: kunststof kozijnen zijn onderhoudsvriendelijker dan houten kozijnen

Kunststof kozijnen staan bekend om de onderhoudsvriendelijkheid. Minimaal één keer per jaar het kozijn schoonmaken met een eenvoudig sopje is al genoeg. Daarentegen is het onderhoud van houten kozijnen veel intensiever.

Naast dat de houten kozijnen meerdere keren per jaar schoongemaakt moeten worden, onder andere door de weersinvloeden, moeten de kozijnen ook nog eens elke 5 jaar geschilderd worden. Dit onderhoud kost niet alleen veel meer geld dan het onderhoud van kunststof kozijnen, het kost ook nog eens veel meer tijd en moeite.

Close up van kunststof kozijn houtlook bruin

3. Uitstraling: kunststof en houten kozijnen hebben elk hun eigen uitstraling

Of u nu voor kunststof of houten kozijnen kiest, u bepaalt ook zelf voor een groot deel wat de uitstraling van de kozijnen zullen zijn.

Kunststof kozijnen lijken tegenwoordig sterk op houten kozijnen, helemaal als u kiest voor kunststof kozijnen met houtlook. Daarnaast zijn de kozijnen in vrijwel alle RAL-kleuren te verkrijgen en in verschillende folies waardoor u kunt kiezen voor de uitstraling die u wilt.

De uitstraling van houten kozijnen is geliefd, doordat de houten kozijn een typisch Nederlands kozijn zijn. Doordat hout geschilderd wordt, kunnen de kozijnen in elke gewenste kleur geschilderd worden.

4. Isolatie: kunststof kozijnen hebben een uitstekende isolatiewaarde

De isolatie van een kozijn wordt bepaald door de U-waarde: hoe lager de waarde hoe beter. Voor kunststof kozijnen geldt dat de isolatiewaarde zeer goed is met een gemiddelde U-waarde van 1,2. De U-waarde van houten kozijnen ligt daarentegen gemiddeld rond de 2,4. Dit betekent dat kunststof kozijnen vaak dubbel zo goed isoleren en dat u daarmee veel geld kunt besparen op uw energierekening!

5. Veiligheid: kunststof en houten kozijnen dragen bij aan de veiligheid

De veiligheid kan bekeken worden aan de hand van de onderdelen stevigheid en inbraakveiligheid.

Wat betreft de stevigheid geldt dat beide soorten erg stevig zijn. Hout is van zichzelf al stevig en kunststof kozijnen worden tegenwoordig met een stalen profiel verstevigd waardoor zeer goede stevigheid gegarandeerd kan worden. Deze stevigheid, in combinatie met goed hang- en sluitwerk, zorgt er ook voor dat beide kozijnen inbraakwerend zijn.

6. Levensduur: jarenlang genieten van hardhouten of kunststof kozijnen

Voor zowel kunststof als hardhout geldt dat ze een lange levensduur hebben. Kunststof kozijnen gaan gemiddeld 50 tot 70 jaar mee. Voor houten kozijnen is er voor zachthouten en hardhouten kozijnen een aanzienlijk verschil te vinden in de levensduur. Zachthouten kozijnen gaan gemiddeld slechts 25 jaar mee terwijl hardhouten kozijnen 75 jaar mee kunnen gaan.

Voor beide soorten geldt dat het onderhoud wel van belang is. Dit is namelijk van invloed op de levensduur. Als het kozijn niet wordt onderhouden zoals geadviseerd wordt, kan de levensduur van het kozijn aanzienlijk korter zijn.

7. Duurzaamheid: duurzamer wonen met kunststof kozijnen

De duurzaamheid van kozijnen kan bekeken worden aan de hand van het productieproces de levensduur, de mogelijkheid tot recyclen en het onderhoudsproces.

Het productieproces van zowel kunststof als hout is niet volledig duurzaam. Het productieproces van kunststof kozijnen voldoet echter wel altijd aan de duurzaamheidseisen. Er zijn tegenwoordig strenge regels opgelegd die op Europees niveau gehandhaafd worden. Het productieproces van houten kozijnen is niet duurzaam doordat nog steeds veel hout voor de kozijnen illegaal gekapt worden.

De levensduur van kunststof en hardhouten kozijnen liggen rond de 70 jaar en dit is zeer duurzaam, omdat de kozijnen niet snel vervangen moeten worden. Ook zijn beide kozijnen duurzaam als wordt gekeken naar de mogelijkheid tot recyclen. Alle onderdelen van de kunststof kozijnen kunnen en worden tegenwoordig hergebruikt voor nieuwe kunststof kozijnen. Ook de houten kozijnen kunnen gerecycled worden, de houtsnippers kunnen voor andere doeleinden worden gebruikt.

Het onderhoudsproces bepaalt ook de duurzaamheid van kozijnen. Voor kunststof kozijnen is alleen een simpel sopje nodig en er zullen dus geen schadelijke stoffen vrijkomen tijdens het onderhoudsproces. Bij het onderhoudsproces van hout komen daarentegen wel schadelijke stoffen vrij, doordat de kozijnen meerdere keren geschilderd moeten worden.

Vindt u duurzaamheid belangrijk? Dan kunt u het beste investeren in kunststof kozijnen.

Kunststof of houten kozijnen: waar kunt u het beste voor kiezen?

Als u beide materialen gaat vergelijken op bovenstaande onderdelen kunt u concluderen dat kunststof kozijnen het beste naar voren komt en dus ook de meeste voordelen voor u zal opleveren. Kunststof kozijnen zijn dan ook een zeer goede investering voor uw woning.

Heeft u een keuze gemaakt voor kunststof kozijnen?

Bent u overtuigd van de voordelen van kunststof kozijnen en wilt u kunststof kozijnen aanschaffen? Vraag dan meteen een gratis en vrijblijvend adviesgesprek op maat aan en profiteer nu nog van onze tijdelijke actie! Tijdens het gesprek voorzien we u graag van meer informatie over kunststof kozijnen en krijgt u een aanbieding op maat.

Ontdek ook de voordelen van kunststof kozijnen!

Ontdek de mogelijkheden van kunststof kozijnen met BENITECH en laat uw huis transformeren. Plan vandaag nog een gratis en vrijblijvend adviesgesprek op maat. 

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht om in te vullen.
Ik wil graag meer informatie over

Veelgestelde vragen over kunststof of houten kozijnen

1. Wat is beter, houten of kunststof kozijnen?
De keuze tussen houten en kunststof kozijnen hangt af van verschillende factoren, waaronder persoonlijke voorkeur, budget en gewenste eigenschappen zoals isolatie en onderhoudsgemak. Over het algemeen komen kunststof kozijnen het beste naar voren als we kijken naar de voordelen.

2. Wat isoleert beter, hout of kunststof kozijnen?
Over het algemeen hebben kunststof kozijnen een betere isolatiewaarde dan houten kozijnen. Kunststof kozijnen hebben namelijk een gemiddelde U-waarde van 1,2 terwijl houten kozijnen een gemiddelde U-waarde van 2,4 hebben.

3. Wat is goedkoper, kunststof of houten kozijnen?
Kunststof kozijnen zijn over het algemeen goedkoper dan houten kozijnen. De lagere aanschafprijs en het lagere onderhoud maken kunststof kozijnen een kosteneffectieve keuze op lange termijn.

4. Wat gaat langer mee, kunststof kozijnen of houten kozijnen?
Kunststof en houten kozijnen hebben doorgaans een vergelijkbare levensduur. Kunststof kozijnen gaan 50 tot 70 jaar mee, zachthout 20 jaar en hardhout 75 jaar. Hierbij geldt; hoe beter u het kozijn onderhoud, hoe langer de levensduur.

5. Wat is duurzamer, hout of kunststof kozijnen?
Op het gebied van duurzaamheid zijn kunststof kozijnen vaak de betere keuze. Kunststof kozijnen zijn recyclebaar en vereisen minder onderhoud met potentieel schadelijke stoffen dan houten kozijnen. Daarnaast draagt de lange levensduur van kunststof kozijnen bij aan een lagere milieubelasting.

Wat vinden onze klanten van ons?

Klantreviews

Benieuwd naar de ervaringen van onze klanten? Ontdek hun reviews en laat u inspireren door echte verhalen!

Overzicht reviewscore Benitech Kozijnen en 2 reviews uit juni 2024
Afspraak

Maak een afspraak

Ik wil graag meer informatie over

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico